Култов комплекс „Градище“

Bulgaria / Blagoevgrad / Hadzhidimovo /
 светилище, място от историческо значение

Халколитно укрепено селище (V хилядолетие пр.н.е.), тракийски култов комплекс и крепост (късна желязна епоха, VІ-ІІ в. пр.н.е.) с площ от около 500 дка, разположен върху три хълма в местността Градище, рида Дъбраш, с. Долно Дряново. Открит е от проф. Тодор Бояджиев през 2000 г. и е огласен през 2006 г.
На територията на комплекса са открити три огромни скални човекоподобни глави, голям брой каменни изваяния на земноводни – риби, змии, костенурки и др., и най-малко три документирани до момента долмени (поне един от които има установено астрономическо приложение). Всички обекти са добре ориентирани по една от осите изток-запад или север-юг.
При последните разкопки е открит много рядък паметник – запазено глинено огнище с красива геометрична и растителна украса.
Проучванията, направени от екип на Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград, установяват, че някои от обектите на комплекса (вкл. скалната арка) продължават да се използват от местното население до 2002 г. за традиционни народни обредно-магически действия, посветени на лекуването на женско безплодие и всякакви други заболявания.
(В. Марков, „Културно наследство и приемственост. Наследство от древноезическите свети места в българската народна култура“. Благоевград: УИ „Неофит Рилски“ 2007: 211-216.)
Отделни части от комплекса популярно са известни с названията „Светилище с големи каменни глави“, „Поп Минчин камък“ и др.
От 2011 г. съществува съвместен проект на община Гърмен и Тасос (Гърция), който включва и разработването на култовия комплекс „Градище“ край Долно Дряново като туристическа дестинация.

www.bulgariatravel.tv/landmark/get/339
opoznai.bg/view/landshaftno-istoricheski-park-gradishte...
visit.bg/patevoditel/arheologicheski-istoricheski/skaln...
bulgariantourist.com/Gradishteto-pri-Gorno-Dryanovo
svetogled.com/park-gradishte-dolno-dryanovo/
satrae.swu.bg/projects-and-discoveries/discover1.aspx
bulgariansanctuaries.com/2018/08/24/%d1%81%d0%b2%d0%b5%...
haiduk-tourist.blogspot.com/2018/08/blog-post_57.html
bgnasledstvo.org/bg/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%8...
bgnasledstvo.org/bg/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%8...
pochivka.bg/skalni-glavi-e1503


www.youtube.com/watch?v=MO6KuQzZ7_k
Nearby cities:
Координати:   41°35'46"N   23°55'0"E

Коментари

  • Форми с най-обикновен природен произход, ерозия. Не са преди 7000, а поне 1 милион години. Няма нищо общо със светилище
  • Камъни колкото си искаш по земята и преди нас и след нас пак ще ги има, трябва ли всеки камък да бъде маркиран?
  • Предлагам да се промени името на "Каменни образувания" и да остане само тага интересно място.
  • Повечето мегалитни светилища (не само в България, но и по целия свят), могат от позицията на обикновен турист да бъдат обявени само за природни образувания. Това, обаче, е само част от истината. Основен аспект на духовната култура на траките и предците им е почитането на различни скални обекти, което не се изразява само в наблюдаването им, а и в доработката, извършването на различни обредни действия, някои запазени (макар вероятно доста променени) и до днес! Затова е добре да се подхожда малко по-внимателно и систематично при проучването и коментирането на подобни обекти. От тях започва съвременната история и неслучайно интересът към мегалитите по цял свят особено се засилва през последните десетилетия.
  • Всички тия скални формирования не са случаен естествен продукт на стихиите и природните влияния в продължение на милиони години,както ни будалкат със смехотворни и наивистични абсурдни теории досега учените–геолози,а са изкуствено построени инженерно–архитектурни и строителни конструкции и енергетични съоръжения–светилища,построени с феноменните свръхестествени познания и способности и висши Божествени технологии и техники на нашите предци–жреците и свещеническата каста на Боговете–Демиурзи! Тия мегалитни скални светилища са високотехнологични мултифункционални производствени съоръжения и Рогове на изобилието за реализиране и материализиране на безкрайната енергия на Дарбите на Святият Дух в реални дарове и продукти за задоволяване на духовните и материални потребности на хората. При разселническите мисии на тракийските племена по целия свят,Духовнити им водачи–жреците,които са Българите,построяват навсякъде мегалитни светилищни комплекси,които са свързани с енергетична връзка помежду си и така образуват световната планетарна мегалитна светилищна мрежа и система,на която оперират феноменните оператори–жреци,и която световна система управлява всички физико–механични,биологични и енергетични процеси на Земята. С Боговете–Демиурзи и Властелини на Света,които са Българските Богове,със световната мегалитна светилищна система и с нейните оператори,които са Българите,със цивилизационното минало величие на Българите,което сега възстановяваме в ускорени темпове и с предстоящите глобални трансепохални събития с цялото човечество,ви запознаваме в повече от 300 монографични статии в нашия блог http://bezistena.blog.bg/ на синергитичния ни транспространствен екип. Бъдете благословени за любородното си дело!
This article was last modified преди 1 година