Palatul Cnejilor (Ceahlău)

Romania / Neamt / Ceahlau / Ceahlău
 castel, biserică, monument, ruine, loc interesant, historic ruins (en)

Ansamblu monumental situat in comuna Ceahlau. Pe teritoriul comunei Ceahlau, ruinele inca impunatoare ale altui monument istoric ne intampina dupa 3 km de drum prin satul Schit, pe un platou din stanga paraului cu acelasi nume. Este tot ceea ce s-a mai pastrat dintr-un intreg ansamblu arhitectural pe care localnicii îl mai numesc si astazi Palatul Cnejilor, fosta asezare mansstireasca si mai apoi curte boiereasca fortificata, loc de desfasurare a atator evenimente, unele consemnate istoric, altele pastrate in legenda sau in folcloristica locala. A fost construit in trei etape:
Hatmanul Gheorghe, fratele lui Vasile Lupu, ridica in 1639 o biserica de piatra pe locul unui schit mai vechi si o înconjoara cu cladiri din caramida si lemn. Turnul clopotnita, patrat, pe trei nivele este lipit de clădirea bisericii.
Antonie Ruset, ginerele hatmanului Gheorghe si domn al Moldovei (1675-1678), construieste in 1672 un zid de incintă de piatra. In acelasi an marele vistier Toderascu Cantacuzino inalta zidurile si construieste cele 4 turnuri rotunde si cladiri de locuit. Aceasta mica cetate a reprezentat in acele vremuri un adapost bine intarit si a fost asediat de multe ori.
In sec. al XVIII-lea cetatea devine proprietatea familiei Cantacuzino, dar pentru o perioada a fost transformata in manastire. Palatul a fost renovat în 1820, 1823 si 1830-1838 cand au fost realizate bolta portii, beciurile si doua corpuri de cladiri.
In 1850 palatul a fost cumparat de familia Sturdza. Biserica a fost restaurata in 1958.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   47°1'58"N   25°56'28"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 12 ani