Cetatea Tighina (incinta mare)1406 (Municipiul Tighina)

Moldova / Tighina / Municipiul Tighina
 castel, muzeu, loc istoric, fortificaţie, cultural heritage / national heritage (en), loc interesant, obiectiv istoric, 16th century construction (en), tourist attraction (en)

Fortificaţiile de tip Vauban cu care a fost întărită fortăreaţa Tighinei în perioada războaielor ruso-austro-turce (sec. al XVIII-lea).
Primele lucrări ale incintei mari au fost realizate din porunca otomanilor, sub supravegherea domnului Moldovei Antioh Cantemir, in anii 1705-1707. Astăzi se pot observa vechile bastioane mai ales pe laturile de sud şi vest.
Din pacate nu poate fi vizitata, pentru ca aici se afla cantonata, in mod abuziv, Armata a 14-a Rusa, singura armata pe care Rusia nu a retras-o inca din Europa. Armata a 14-a intretine prin forta armelor terorismul in regiune, si sustine regimul dictatorial separatist comunist de la Tiraspol.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°50'15"N   29°29'6"E

Comentarii

  • Cetateta de forma unui patrulater neregulat este amplasată pe malul drept, abrupt al Nistrului. Fiecare colţ al patrulaterului este marcat de trei turnuri rotunde şi unul pentagonal. La mijlocul fiecrărui zid exterior erau situate porţi de intrare cu turnuri de strajă. Zidurile late (2,5-3 m) şi înalte din piatră de calcar şi cărămidă au fost întărite cu zece bastioane pentru artilerie la colţuri şi cu unsprezece turnuri. Partea de jos a citadelei este fortificată cu trei ziduri şi două turnuri. Fiind cucerită de Soliman Magnificul (1538), cetatea este reconstruită după proiectul arhitectului Sinan, căpătându-şi planul actual. În anii 1705-1707 cetatea este modernizată de domnitorul Moldovei A. Cantemir. După încheierea războaielor ruso-turce (1768-1772, 1806-1812) cetatea devine posesiunea autorităţilor militare ruseşi, care, până în prezent, funcţionează acolo.
  • Astazi din pacate nu poate fi vizitata, pentru ca aici se afla cantonata, in mod abuziv, Armata a 14-a Rusa, singura armata pe care Rusia nu a retras-o inca din Europa. Armata a 14-a intretine prin forta armelor terorismul in regiune, si sustine regimul dictatorial separatist comunist de la Tiraspol
  • asa este !
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 1 an