Uzina de Gaz şi Electricitate Filaret (1871) (Bucureşti)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti / Strada General Candiano Popescu, Nr. 2
 industrial heritage (en), 19th century construction (en), 1870s construction (en)

La intrarea pe Bulevardul Mărăşeşti chiar lângă Parcul Carol se afla una dintre cele mai vechi fabrici din Bucureşti Uzina de Gaz Aerian construită în 1871, proiectată de către arhitectul Alfred Otto. La începutul existenţei sale uzina distribuia gazul pentru felinarele care iluminau Bucureştiul.

Începand cu 1905 primăria încuraja iluminatul cu electricitatea oraşului lărgind obiectul de activitate a vechii Uzine de Gaz şi adăugând câteva clădiri noi în incintă astfel a apărut în 1907 Uzina de Gaz şi Electricitate Filaret clasată ca patrimoniu clădirea seamănă cu Uzina de Electricitate din lin.
Firma succesoare a renunţat treptat la multe clădiri foarte vechi concentrându-şi activitatea într-un singur imobil ridicat pe locul a 4 rezervoare de tablă demolate după 1990. Chiar pe colţul delimitat de Parcul Carol este în curs de finalizare unui ansamblu rezidenţial cu blocuri de 4-5 etaje. Există câteva hale vechi care au fost renovate, unele mai substanţial, altele doar prin tencuirea structurii de cărămidă pe care s-a afişat în Septembrie 2007 un poster enorm pe care scrie FOR SALE. Începand cu Ianuarie 2008 aceste clădiri vechi alei Uzine de Gaz şi Electricitate au început să fie demolate. În vecinătatea fostei Uzine de Gaz Aerian pe Calea Şerban Vodă şi pe Strada Candiano Popescu există mai multe clădiri ce au aparţinut Uzinelor Comunale Bucureşti. Toată zona Filaret este presărată cu capace de canal vechi inscripţionate cu numele acestei societăţi. Între 1923 şi 1945 ea avea divizii care se ocupau de apă potabilă, fântâni, cişmele publice, canalizare, lacuri, salubritate, spălatul străzilor, coşul pentru hârtii, gunoaie, WC-uri publice, gropi de gunoi şi vidanje.

La data de 1/13 septembrie 1908 este pusa in functiune centrala electrica de la Filaret, cu trei grupuri diesel, de cate 675 cp, si este inaugurata si reteaua de distributie a energiei electrice, din perimetrul central al Bucurestiului.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°24'57"N   26°5'52"E

Comentarii

  • In uzina Electrica Filaret, intre ani 1972 - 1992 a functionat una din Filialele Ministerului Energiei Electrice si anume Filiala Reparatii Electrice ,,Energo-Reparatii" unde se reconditionau de la cele mai mici motoare pompa pana la masinile de 330mw. Cele de 770mw nu au incaput in aceasta cladire dar am mers noi energeticieni-bobinatorii la IMGB unde am asigurat un schimb din cele 3 la masinile de 770mw pentru Nuclear Electrica Cernavoda. In aceasta cladire si din aceasta cladire intrau si iesau zilnic in 3 schimburi 570 de oamni si ar mai fi de spus multe despre aceasta cladire.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 3 ani