Староакадемічний корпус з Благовіщенською церквою (Київ)

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ / вул. Григорія Сковороди, 2
 церква (християнський храм), православ'я, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1740-х рокiв

Пам'ятка є найстарішим спеціально спроектованим будинком навчального закладу в землях Східної України та Росії.
У 1703 р. Іван Мазепа заклав на території Братського монастиря будинок Академії, а в 1704 р. було закінчено його будівництво. Спочатку споруда була одноповерховою. Прямокутна, складалася із шести класів і трьох сіней, кожні два класи мали один вихід. Кожен із класів виходив двома вікнами на відкриту галерею, яку утворювали дев'ять кілеподібних арок. До класів вели три входи, центральний завершувався бароковим фронтоном. Дах - двопохилий.
За наказом Рафаїла Заборовського був добудований другий поверх, на якому розмістилися класи філософії та богослов'я та Конґреґаційна зала, в якій відбувалися студентські диспути. В результаті добудов будівля стала триповерховою з однобанною конґреґаційною церквою Благовіщення (освячена в 1740 р.). Колонада з'єднала другий і третій поверхи.
Під час пожежі в 1811 р. будівля Академії разом із конґреґаційною церквою згоріли. Вигоріли перекриття і дерев'яні конструкції, залишилась лише кам'яна коробка. Корпус було відбудовано за проектом арх. А. Меленського. Споруда не зазнала великих змін. Її було виконано в стилі бароко. Взагалі, Академія двічі горіла і після цього її двічі відновлювали.
У 70-х рр. 19 ст. у будівлі було здійснено ряд перебудов, що змінило вигляд південного фасаду. Під приводом розташування на другому поверсі бібліотеки були замуровані вікна, що виходили на верхню галерею, а згодом і сама галерея.
У 1872 р. при Київській академії засновано музей старожитностей із церковно-археологічним товариством при ньому (під час облаштування музею було замуровано галерею першого поверху). Музей містився в шести залах старого академічного корпусу, що зібрав у цих стінах завдяки сорокалітній самовідданій праці професора М. І. Петрова величезні скарби. Після революції музей було перенесено до Лаврського державного заповідника. Старовинний будинок передано ВУАН. У 1929 р. будинок знадвору відремонтовано і пофарбовано у два тони. У середині містилася книгозбірня колишньої Академії, що становила складову частину Всенародної бібліотеки при ВУАН і мала 158 тис. томів, серед яких були і книги ще з першої академічної книгозбірні часів П. Могили. Для зберігання книжок по периметру стін верхнього поверху були зроблені фундаментальні, до самої стелі, книжкові шафи, для сполучення першого і другого поверхів - гвинтові чавунні сходи. Під час проведення повітряного опалення збудували підвальне приміщення, головний вхід закрили скляним тамбуром.
Про пам'ятку на сайті "Око":
oko.kiev.ua/m61_k_podil_bratskiy_monastir_staroakademic...

У середині корпусу висить картина із зображенням Академії 19 ст., з усіма будівлями, церквою Благовіщення, собором, дзвіницею на Циркульному корпусі. Староакадемічний, або Мазепин, корпус зображений на печатці Академії.
Зараз у староакадемічному корпусі працює Дослідницька Бібліотека (загальна читальна зала, зала періодики, відділ книгозберігання, фонд колекцій та рідкісних видань, науковий архів), найурочистіші й найважливіші події, зустрічі з видатними людьми відбуваються у Конґреґаційній залі.


www.youtube.com/watch?v=JvQpMbkVEr0
Міста поруч:
Координати:   50°27'54"N   30°31'9"E

Коментарі

  • Із 1994 р. по 2008 р. в будівлі містився Центр сучасного мистецтва Сороса. Дуже шкода, що Могилянка вирішила його позбутися.
  • Також знаходиться Бібліотека Екоклубу http://bio.ukma.edu.ua/index.php/uk/materiali/pidruchniki
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому