Територія колишньої дачі Микити Хрущова (Київ)

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ / вул. Герцена, 14
 рослинність, зелені насадження, не відображати назву

На вулиці Герцена у парку Науково-дослідного інституту педіатрії, акушерства та гінекології (офіційна адреса – вулиця Платона Майбороди (колишня Мануїльського), 8). В урочищи Кмитів Яр, де бере початок річка Глибочиця знаходиться маєток аптекарського помічника, а згодом і власника аптеки на Подолі – Октавіана Більського.

1893 р. на його замовлення, було споруджено по черзі два майже однакові особняки. Їхні фасади щедро декоровано пілястрами, гіпсовими вставками, гірляндами й фестонами, стрічковим орнаментом та скульптурними голівками в круглих нішах. Обидва особняки своїм вільним розташуванням серед розкішного парку із декоративними насадженнями, ставками, містками та малими архітектурними формами сприймалися як заміська резиденція.

1934 р. садиба стала резиденцією наркома внутрішніх справ Всеволода Балицького. Як свідчать архівні джерела, на реконструкцію особняка та впорядкування парку було витрачено близько 1 млн. крб. державних коштів. На утримання особняка щомісяця витрачалось 35 тис. крб. Після розстрілу Балицького, садиба використовувалася як піонерський табір для дітей співробітників НКВС. 1943 р. тут оселився перший секретар ЦК Микита Хрущов. Він дуже полюбив цю затишну садибу, любив вранці та ввечері прогулюватися мальовничими алейками. У сусідньому, колишньому прибутковому будинку № 12 мешкала охорона.

Надалі садиба залишалася резиденцією усіх наступних перших секретарів ЦК, включно з Петром Шелестом. Після його усунення 1972 р. наступний секретар Володимир Щербицький подарував садибу “дітям України” і тут почалося велике будівництво, і виросли нові багатоповерхові корпуси Науково-дослідного інституту педіатрії, акушерства та гінекології [Текст взято із сайту «Мандрівка Україною»: www.travelua.com.ua/ki%D1%97vshhina/ki%D1%97v/vul-gerce...].
Міста поруч:
Координати:   50°28'8"N   30°28'29"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому