Arborétum | természetvédelmi terület, nemzeti park

Hungary / Jasz-Nagykun-Szolnok / Tiszaszentimre /
 arborétum, természetvédelmi terület, nemzeti park
 Fotó feltöltése

A védett terület nagysága: 19 hektár.
Elhelyezkedés: A védett terület Tiszaigar falu területén található.
Látogatás: Szabadon látogatható 8–16 óra között.

Széki Péter, egykori kisbirtokos és hadmérnök, talán azért látott hozzá "sétálókertjének" kialakításához, hogy Tiszaigaron, az Alföld legszárazabb területén is lehetőséget teremtsen a nyári kellemes kikapcsolódásra. Talán nem is alakult volna arborétummá a kis kert, de létrehozója igen nagy szakértelemmel, folyamatosan fejlesztette: fehér és fekete nyárfát, tiszafát, kőriseket, tölgyeket telepített a területre.
A kezdetben kijelölt kéthektáros terület a Tisza egykori, de azóta lefűződött és feltöltődött medrében feküdt, de az alapító fia mintegy kilenchektárosra bővítette az arborétumot. A Szarvasi Arborétum, a híres Pepikert megálmodójához fűződő közeli barátsága kapcsán pedig folyamatosan kapott újabb és újabb taxonokat a kert állományának gazdagításához. Ekkor került a kertbe a fenyőfélék, a díszcserjék és az exoták nagy része. A fejlődést jelzi, hogy az arborétum mellett működtetett faiskolából még Zircre és a Margitszigetre is kerültek csemeték.
A háború után, az 1950-es években, a parkot tovább bővítették, és újabb fajokkal gazdagították. Jelenleg az arborétumban majd' négyszáz fa- és cserjefaj látható, közöttük több mint száz fenyőféle. A park legértékesebb, legszebb része talán az ősöreg tiszafás erdőrészlet, a tölgygyűjtemény, amelyben olyan értékes fajok láthatók, mint a perzsatölgy, a fehér, a mocsári vagy a babérlevelű tölgy. A hangulatosan kialakított, megkapóan szép arborétum ritka fái között a látogató találkozhat még gránátalmával, ámbrafával vagy sárgafával.

www.foek.hu/zsibongo/termve/tt/tiszaig.htm

Idegenvezetéshez bejelentkezés szükséges.Tel.: 20/917-5533

Nyitvatartás:
Április 1-nov. 1.:
H-P 7-17, Szo-V 8-17;

November 2-márc. 30.:
H-P 7-15.30
Közeli városok:
Koordináták:   47°31'38"N   20°48'19"E
This article was last modified 14 évvel ezelőtt