Cetatea Tabla Buţii

Romania / Brasov / Vama Buzaului /
 monument, sit arheologic, fortificaţie

www.archaeology.ro/ai_tb_eng.htm


Cetatea se află la 20 km de cea mai apropiată aşezare umană, la aproape 1300 m altitudine, şi la aproximativ jumatatea drumului care leagă satul Slon (comuna Cerasu, judetul Prahova), la sud de Carpaţi, de comuna Vama Buzaului (judetul Brasov), la nord de munţii. Fortificaţia se află la aproximativ 2 km sud de vechea graniţă dintre Ţara Românească şi Transilvania.

În afară de distrugerile provocate de timp, cetatea a fost afectată în timpul epocii moderne o mulţime de transee săpate, aproape de peretele de nord, în timpul luptelor din Primul Razboi Mondial, precum şi din cauza cautatorilor de comori care au deteriorat suprafaţa cetăţii prin săparea mai multor gropi.
Este Királykő vára, Cruceburg. Construit de apărătorii hotarului pe vremea regilor din dinastia Arpadiană, foarte probabil de Szt. László, (1077-1095, de unde şi denumirea, Királykő vára). La începutul sec. al XVII-lea era în ruine, în 1630 Bethlen Gábor, principe al Transilvaniei, a reconstruit-o. În 1658, o vreme a rezistat atacurilor turco-tătare. În 1690 a mai fost refăcută de generalul austriac Heisler. În 1711, după pacea de la Satu Mare, a fost demolată de austrieci.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°28'21"N   26°3'11"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 5 ani