Cetatea Troesmis - cetatea de est

Romania / Tulcea / Turcoaia /
 ruine, antic, loc istoric, sit arheologic, fortificaţie, Imperiul Roman, limes (Roman border defence) (en), loc interesant, historic ruins (en)
 Încarcă o fotografie

Troesmis a fost o cetate getică aflată pe malul Dunării, lângă balta şi fostul cătun Igliţa, in dreptul actualei localitati Turcoaia, la o distanta de 3 km de aceasta.

Troesmis a fost de-a lungul intregii perioade antice un important punct strategic, cea mai veche mentiune a sa fiind in Ponticele lui Ovidius. Apoi este mentionat de catre Ptolemeu, ca fiind un lagar al legiunii a V-a Macedonica. Alte mentiuni istorice ale cetatii: “Notitia Digninatum”, “Itinerarium Antonini”, harta “Tabula Peutingeriana”, “Hierosolymitanum”.

In preajma anului 100 e.n. ajunge un centru militar roman, dezvoltandu-se o asezare civila intre Cetatea de Est si cea de Vest unde se stabilesc mestesugari, negustori, etc.

Primele sapaturi au fost facute in 1864-1865, apoi in anul 1939 Emil Coliu a explorat curtina de nord a Cetatii de Vest. Ruinele cetatii nu au fost cercetate pe intreaga lor suprafata, fiind scoase la iveala trei valuri de aparare, un canal, doua apeducte, turnuri in forma de potcoava la colturi, doua bazilici crestine si zidurile mai multor edificii. In partea de vest se afla ruinele unui promontoriu de tip dunarean (Cetatea de Vest).
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°8'35"N   28°11'42"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 7 ani