Sant Martí dels Castells

Spain / Lleida / Lles /
 Poble, hamlet (en)
 Puja una foto

Sant Martí dels Castells és una entitat de població del municipi cerdà de Bellver de Cerdanya.

Situat a l’extrem més occidental del terme municipal de Bellver de Cerdanya, és un lloc molt estratègic per a la defensa i el control del camí que unia el Baridà amb la Batllia (vegeu l’apartat de Bellver i Batllia).

L’any 1926 encara pagava els impostos, com a terme municipal, a la Diputació de Girona, tot i estar emplaçar dins la de Lleida. En aquestes dates era el municipi més petit del món, perquè només constava d’una casa pairal envoltada d’arbres i adossada a les ruïnes de l’antic castell. El propietari del mas feia les funcions d’alcalde i tenia privilegis especials i cementiri propi.

Es conserven encara les ruïnes de l’històric castell de Sant Martí, del qual es tenen notícies des de l’any 1050 i que sempre va estar vinculat als propers castells de Queralt i de Miralles. L’any 1134 va ser infeudat als vescomtes de Castellbò.

L’església del castell, dedicada a sant Martí, és romànica (vegeu l’apartat d’esglésies romàniques).

En aquest lloc s’inspiren unes quantes llegendes, la més significativa de les quals és La cruz del diablo, de Gustavo A. Bécquer (vegeu l’apartat de llegendes).

Actualment, el nou traçat de la carretera N-260 passa justament per sota de la casa a través d’un túnel. Aquesta important obra ha significat una millora substancial en les comunicacions entre Bellver i la Seu d’Urgell.

www.bellver.org/turisme/cases.htm
Nearby cities:
Coordenades:   42°21'54"N   1°42'45"E
This article was last modified Fa 11 anys