Χερσόνησος Ρούγας (αρχαίος Εχίνος ή Ηράκλεια) | αρχαιολογικός χώρος

Greece / Aitolia kai Akarnania / Paliambela /
 αρχαιολογικός χώρος  Προσθήκη κατηγορίας
 Ανέβασμα φωτογραφίας

Η νησίδα της Ρούγας βρίσκεται στη νότια ακτή του Αμβρακικού Κόλπου, σε απόσταση 4 χλμ. από το Θύρρειο. Πρόκειται για έναν αμμώδη σχηματισμό στο μέσον ενός κολπίσκου που ανοίγεται προς τα βόρεια. Εδώ βρισκόταν μία μικρή πόλη που αποτελούσε μάλλον λιμάνι του Θυρρείου με το οποίο επικοινωνούσε με δυο κύριους δρόμους. Η νησίδα είχε περιβληθεί με τείχος, το οποίο σώζεται καλύτερα στη δυτική και νότια πλευρά. Ίχνη οικοδομημάτων διακρίνονται στο εσωτερικό της νησίδας.
Ο Heuzey ταυτίζει τη νησίδα της Ρούγας με τον αρχαίο Εχίνο που αναφέρεται από τον Πλίνιο, ενώ ο Κ. Ρωμαίος την ταυτίζει με την αρχαία πόλη Ηράκλεια.
Στο ακρωτήριο Χαλίκι στην ανατολική πλευρά του κόλπου της Ρούγας υπήρχε ένας αρχαίος ναός από τον οποίο σώζονται σήμερα μόνο τρεις δόμοι και απότμημα ενός αρράβδωτου κίονα. Πριν φτάσει κανείς στο ναό, στην άκρη της θάλασσας διατηρούνται κατάλοιπα ενός ρωμαϊκού λουτρού. Από την άλλη πλευρά του κόλπου υπήρχε άλλοτε ένας λιθόστρωτος δρόμος, βυθισμένος σήμερα στο νερό.
Το 1990 έγινε από την Εφορεία μια περιορισμένη δοκιμαστική έρευνα στο εσωτερικό της νησίδας η οποία απέδωσε στοιχεία κατοίκησης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Το σημαντικότερο εύρημα αποτέλεσε ένα ψήφισμα, πιθανότατα του 1ου αι. π.Χ. που αναφέρεται σε απόφαση της Συγκλήτου για μία διαμάχη που μάλλον προήλθε από εμφύλια πολεμική σύγκρουση στο Θύρρειο.
Από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης προέρχονται επίσης αποτμήματα επιτυμβίων στηλών.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°55'8"N   20°59'51"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν