Cetatea dacică şi medievală Landskrone de la Tălmaciu (ruine)

Romania / Sibiu / Talmaciu / Talmaciu
 ruine, citadelă, fortificaţie, medieval, loc interesant, historic ruins (en), 14th century construction (en), 13th century construction (en)

Menţionată in documente abia in anul 1370, sub numele de castrum Landskrone, coroana ţării, cetatea dacică de la Tălmaciu reprezintă exemplul ideal prin care un popor işi poate demola trecutul. Situată pe inălţimea dealului care domină intrarea in defileul Văii Oltului, ruinele cetăţii sunt asediate de ani buni de unul dintre centrele meteo din judeţul Sibiu. Mai mult, furnizorii de telefonie mobilă au plantat şi ei două antene care să ducă frecvenţele prezentului in contact cu civilizaţiile demult apuse.
Cetatea a fost demolată in parte in anul 1489 din ordinul lui Matei Corvin, iar de atunci piatra cărată cu spatele şi multă osteneală a ajuns obiect de lucru la vechile drumuri sau casele din vale din secolele Evului Mediu.
Arheologul Petre Beşliu declară că zidurile cetăţii dacice de la Tălmaciu reprezintă importanţă atăt din punct de vedere istoric, căt şi din punct de vedere arheologic. "Vorbim de singura fortificaţie cu urme dacice aflată la intrarea in defileul Oltului. Nici intre cetăţile din Munţii Orăştiei nu se mai găseşte o cetate atăt de accesibilă cum este cea de la Tălmaciu."
Potrivit istoricilor, cetatea dacică de la Tălmaciu a fost centru de uniuni tribale extrem de puternice, astfel incăt a ajuns să bată monedă. Rostul cetăţii de la Tălmaciu era acela de a bloca accesul năvălitorilor de la sud spre teritoriul Transilvaniei.
www.rumaenienburgen.com/transilvania/landskrone-info.ht...
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°39'10"N   24°16'16"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 8 ani