Vidombák

Romania / Brasov / Ghimbav /
 város, város (78), suburb (en)

Egykori szász település, ma már szinte csak román lakosa van. Evangélikus temploma a község központjában áll.

Vidombák helységet 1351-ben említik először. A falu templomát a 13. században építették, mai gótikus formáját a 14. században kapta. A templomot övező várfalakat a 15-16. században emelték.
1612-ben Báthori Gábor vette ostrom alá és védői szinte azonnal feladták. 1643. jan. 12-én a templomerődbe villám csapott és az épület leégett, sőt, a tűz a falu házaira is átterjedt.
A helybéliek 1658-ban meg sem kísérelték a falak védelmét a törökök ellen, hanem harc nélkül megadták magukat, ez azonban a védőket egyáltalán nem mentette meg, sokukat megölték, elhurcolták.
1775-ben az erődtemplom jelentős átépítésen esett át.
A kettős védőfalat öt négyszögletes torony erősíti, s magának a templomnak is – a nyugati homlokzaton – vaskos, bár viszonylag alacsony fagalériás tornya van. A gótikus templom háromhajós, az oldalhajók és a szentély eredeti, a főhajóé újabb. A szentély D-i falában hármas gótikus ülőfülkét láthatunk. A torony alja két emelet magasságban gótikus boltozatú. A toronyba kő csigalépcső vezet föl. A kéttornyos kapuerődítést a belső védőfalon a 19. században elbontották, helyére emeletes ház épült.
Közeli városok:
Koordináták:   45°39'53"N   25°30'42"E
This article was last modified 13 évvel ezelőtt