Художествена галерия – дарение „Колекция Светлин Русев“ (Πлевен)

Bulgaria / Pleven / Πлевен / бул. Дойран, 75
 интересно място, музей / художествена галерия, 1905_construction (en)

В централната част на Плевен, сгушена между живописната зеленина на Каскадата се намира уникалната като архитектура сграда, която плевенчани наричат Банята. От 25 години в нея се съхраняват уникални произведения на изкуството, които академик Светлин Русев дарява на родния си град.
Сградата е построена през 1905 г. от основоположника на архитектурното строителство в България Никола Лазаров. Приема се разнопосочно заради специфичната си архитектура и е наречена „Турско-римска баня“. И наистина до 70-те години на миналия век функционира като такава. Днес е архитектурен паметник на културата с национално значение.
През 1984 г. художникът акад. Светлин Русев – един от най-големите колекционери на изобразително изкуство в България, дарява на родния си град Плевен 322 творби живопис и скулптура. Това са образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представляващи етапите на развитието му в лицето на емблематични автори. Колекцията включва и творби на френски, румънски, кубински, мексикански и руски автори, индийска християнска пластика и африкански фигури и маски. В залите на галерията могат да се видят възрожденски щампи, съвременни български автори, но и западноевропейска графика от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век, между които творби на Миле, Гойя, Пикасо, Шагал, Салвадор Дали. Ценителите могат да видят картини на Роден, Дега, Реноар. Дарителят периодично дообогатява колекцията. Предстои да бъде разкрит модерен графичен кабинет с експозиция към него.
Синтезът между уникалната архитектура и изобразителното изкуство е съвършен, а внушението, което те обзема още от входа при срещата с образа на Ванга, пресъздаден от самия Светлин Русев – храмово.
Като своеобразен храм на изкуството се е утвърдила галерията, в чиито зали своя уникална сцена намират високопрофесионални инструментални и вокални камерни формации, звучат словата на поети и писатели.
Всеки гост – от най-неизкушения, до най-високия ценител, колекционер и специалист, може да намери по нещо за себе си.
Постоянната експозиция може да бъде видяна от понеделник до събота между 10 и 18 часа. Входът е безплатен по волята на дарителя.

www.pleven.bg/bg/zabelezhitelnosti-pametnitsi-i-muzei/h...
visitpleven.com/listing/hudozhestvena-galeriya-darenie-...
audiotravelguide.ro/bg/%d1%85%d0%b3-%d1%81%d0%b2%d0%b5%...
artandculture-robg.eu/index.php/bg/extroute7bg
danubeoldrichhistory.ro/bg/%d1%85%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%...
opoznai.bg/view/hg-darenie-kolektziia-svetlin-rusev-ple...
www.hotelmap.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d...
Nearby cities:
Координати:   43°24'30"N   24°37'2"E
This article was last modified преди 1 година