Меморіал пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи (Київ)

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ

Рішення про зведення Меморіального комплексу пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи було прийняте в 1991 році, під час заходів, присвячених 5-й річниці трагедії. Тоді ж заклали символічний перший камінь в мальовничому парку, який називається Смородиновий гай. Але, на жаль, це питання затягнулося на десятиріччя. Лише через 15 років, у 2006 році під Меморіал офіційно виділено земельну ділянку й почалося зведення комплексу.

За задумом архітектора Миколи Жарикова, меморіал повинен починатися з церкви Святого Миколи Чудотворця «Пам'яті жертв Чорнобиля», форми якого нагадуються саркофаг над четвертим реактором ЧАЕС.

Від неї відвідувачі спускатимуться на терасу, де розміститься музей і «Коло пам'яті» - так звана «30-кілометрова зона відчуження», на якій відповідно до карти будуть встановлені камені з написами населених пунктів і кількістю загиблих. Тут будуть розміщені площа і Стіна пам'яті, куди зі свічками приходитимуть люди після богослужіння. А також Дзвін скорботи і символічний курган-могила. Власне курган і дзвіниця – це все, що ми можемо побачити сьогодні (на 2017 рік), оскільки будівництво знову застрягло. [Джерело: сайт «Интересный Киев» maps.interesniy.kiev.ua/ua/streets/nagornaya/memorial-z...]
Міста поруч:
Координати:   50°28'33"N   30°28'41"E
Ця сторінка востаннє змінена 7 років тому