Форт «Південна Балаклава» («Бочка») (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 історичне місце, цікаве місце, закритий військовий об'єкт

Форт «Південна Балаклава».
Представляє з себе бетонні каземати, гарматні майданчики, систему ровів глибиною 2-3 метри, через кожні 8-10 метрів влаштовані сходи шириною в 4,5 метра. Через кожні 30 метрів споруджені ніші площею 3 м². Раніше вся система була електрифікована, електроустановка розташовувалася десь внизу в балці. Вражає серйозність споруджених споруд - незважаючи на те, що це чисто військове укріплення, усі бетонні поверхні виконані під кладку диким каменем, кришки вентиляційних шахт з литої бронзи з віньєтками (всі вони зірвані мародерами, залишилися лише фрагменти), якщо заглянути у вентиляційні шахти, то видні оцинковані клепані труби, на яких донині ( !) немає ні плямочки іржі.
І, нарешті, сама «Бочка» - споруда з листової броні, що нависає над урвищем, в стінах і підлозі прорізані бійниці. У бічних стінах (мабуть вже набагато пізніше споруди) були вирізані прямокутні отвори на всю висоту. Спочатку таких «бочок» було дві - вони призначалися для спостереження за супротивником і його обстрілу.
Увесь схил близько фортів поритий мародерами, розкидані друзки пляшок часів Кримської війни, людські кістки, металеві деталі. Весь електрокабель викопаний і вирваний.
Шурфи мародерів як давнішні, так і зовсім свіжі.
Міста поруч:
Координати:   44°29'42"N   33°37'12"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому