Катерининська миля (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / вул. Челюскінців
 історичне місце, вказівник, пам'ятний знак, стела, цікаве місце, будівля 18го століття, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en)

Пам'ятник історії та архітектури, дорожній знак, побудований в 1784-1787 роках на передбачуваному шляху проходження імператриці Катерини Великої. Такі знаки були побудовані за розпорядженням князя Григорія Потьомкіна через кожні 10 верст на дорозі, по якій імператриця повинна була проїхати з метою огляду своїх нових володінь. Дорожні знаки були побудовані військовими з вапняку.
Катерининська миля являє собою нижню частину колони тосканського ордера з шестигранним перехопленням посередині і конусоподібним завершенням, встановлену на квадратному в плані постаменті.
У Криму збереглися п'ять таких споруд (були ще версти - більш дрібні трикутні обеліски, жоден з яких не зберігся). У Севастополі миля збереглася на Північній стороні, на вулиці Челюскінців, в парку Учкуєвка.
Катерининська миля на Північній стороні - споруда з увазі скромне, невибаглива. Але це - саме стародавня споруда російського періоду в Севастополі, перший архітектурний та історичний пам'ятник міста. Миля всього на три роки молодший Севастополя.
У 60-х рр.. ХХ ст. на єкатерининських милях були встановлені пам'ятні чавунні таблички, в текст яких вкралася помилка. Судячи по ньому, Катерина подорожувала по Криму в 1887 році, тобто через сто років після свого реального вояжу. Так до сих пір і стоїть миля з помилкою.
Міста поруч:
Координати:   44°38'19"N   33°32'30"E
Ця сторінка востаннє змінена 14 років тому