Графська пристань (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / пл. Нахімова
 історичне місце, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), меморіальна дошка, будова 19го століття, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en)

Графська пристань - пам'ятник історії й архітектури в Севастополі. Знаходиться на західному березі Південної бухти, на площі адмірала Нахимова. Пристань зобов'язана своєю назвою графові М. И. Войновичу, командуючому Чорноморським флотом в 1786-1790 роках, що причалював тут, приїжджаючи зі свого хутора на Північній стороні. Офіційну назву пристані - Єкатерининська було маловживано.

Графська пристань була побудована в 1780 році як дерев'яний шлюпковий причал. В 1787 році до приїзду в Севастополь Катерини ІІ дерев'яні щаблі пристані були замінені кам'яними.

В 1846 році за проектом інженер-полковника Джона Уптона, була побудована нова пристань як парадний вхід у Севастополь із боку моря. Здвоєна колонада доричного ордера утворить пропілеї, парадний вхід на пристань. Колони несуть антаблемент, увінчаний аттиком, на який нанесена дата побудови. Перед колонадою чотирма пологими маршами до моря спускаються широкі парадні сходи, прикрашені мармуровими левами роботи італійського скульптора Фердинандо Пеллічо. Графська пристань складена з інкерманського каменю.
Міста поруч:
Координати:   44°37'1"N   33°31'36"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому