Чотириапсидний храм (Севастополь) | археологічна ділянка, цікаве місце, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 храм, археологічна ділянка, цікаве місце, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en)

Храм був відкритий в 1893 р. при будівництві артилерійської батареї. У 1977 - 1979 рр. дослідуваний В.А. Кутайсовим та, ймовірно, ототожнений їм з храмом, поставленим на згадку про диво святого Капітона. Розташований далеко від екскурсійних маршрутів, а тому рідко відвідується.
Храм датується VII ст., В плані являє собою квадрат з чотирма напівкруглими апсидами у кутах, орієнтованими по сторонах світу і дали йому умовну назву; в трьох апсидах було по двоє дверей, в західній - один широкий вхід, арки апсид і пілони підтримували купол; підлога була вкрита мозаїкою, під нею виявлені залишки ізвестеобжігательной печі, за часом передувала храму.
Цікаво, що піч розташована строго симетрично по основній осі: захід-схід; храм явно ставилося з таким розрахунком, щоб вона опинилася в центрі під куполом, хоча це створювало певні незручності при будівництві. Розміщення храму навколо печі пов'язано з легендою, згідно з якою в Херсонес у 325 р. прибув для проповіді християнства єпископ Капітон. Для доказу буття Божого він увійшов у палаючу вапновипалювальну піч і вийшов з неї неушкодженим. У пам'ять про це чудо в VII ст. на місці печі зводиться мартирій (храм-пам'ятник), який проіснував до Х ст.
У Х ст. храм був частково зруйнований, після чого в ньому проводилися відновлювальні роботи. Остаточно він припиняє своє існування разом із загибеллю Херсонеса.
Міста поруч:
Координати:   44°36'29"N   33°29'18"E
Ця сторінка востаннє змінена 14 років тому