Баптистерій (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 історичне місце, хрестильня/баптистерій, руїни стародавньої (історичної) будівлі або споруди, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en)

Хрещальня з ротондою
Храм, названий у літературі "Уваровської базилікою", на честь відкрив його в 1853 р. графа А. С. Уварова, є найбільшим в середньовічному Херсонесі. Його розміри 45х21 ми він представляє собою трихнефну базиліку з двома притворами. У центральному нефі підлогу був вимощений мармуровими плитами, в бокових нефах, відокремлених від центрального мармуровими колонадамі, підлога була мозаїчний. Після розкопок мозаїка південного нефа була перевезена в Ермітаж. Його датування неоднозначна - від IV до VII ст. і більшість дослідників схильні бачити в ньому храм в ім'я святого апостола Петра. У XIV ст. він загинув у пожежі. До храму примикає баптистерій (хрещальня), відкритий в 1876 р. У скельному підлозі вирубано, строго по центру, кругла в плані купіль з хрестоподібним заглибленням на дні. У давнину вона була облицьована мармуром, а вода подавалася з водопроводу, прихованого під підлогою. Стіни баптистерія складені з каменю на міцному вапняному розчині з товченим цеглою, причому ряди каменів чергуються з рядами цегли.
Нижня частина стін була облицьована мармуром, верхню прикрашали фрески, сферичний купол покривала смальтовая мозаїка, що зображала небесне склепіння з золотими світлими.
В даний час багато істориків вважають, що саме тут прийняв православне таїнство хрещення св. рівноап. великий князь Київський Володимир.
Міста поруч:
Координати:   44°36'48"N   33°29'36"E
Ця сторінка востаннє змінена 14 років тому