منطقه حفاظت شده توران

Iran / Semnan / Shahrud /
 پارک, endangered species habitat (en), پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، منطقه حفاظت شده

www.irandeserts.com/content/%D8%AF%D8%B1%DA%AF%D8%A7%D9... لینک مطلب در وب سایت کویرها و بیابان های ایران
www.irandeserts.com وب سایت کویرها و بیابان های ایران - جامع ترین سایت ایران شناسی
www.iew.ir دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران
www.iew.ir/1391/06/09/941اطلاعات کامل منطقه توران
منطقه خارتوران در منتهي اليه شرق استان سمنان ود ر250 كيلومتر ي جنوب شرق شهرستان شاهرود در مجاورت استان خراسان واقع شده است. روستاي رضا آباد با جمعيتي بالغ بر 63 خانوار و 320 نفر ( سال 1377) در اين منطقه ودر مجاورت تپه هاي ماسه اي قرار دارد و توسط دو جاده خاكي به طول 35و50 كيلومتر به احمداباد در جنوب ومزينان در شمال ارتباط دارد .
پوشش گياهي اين منطقه و تپه هاي ماسه اي حاشيه ان بعلت چراي بي رويه و بوته كني شديد بشدت تخريب شده بطوريكه حدود 850 هكتار از تپه هاي ماسه اي اطراف روستا كاملاً بدون پوشش گياهي گرديده است و به صورت تپه هاي ماسه اي فعال روستا را تهديد مي نمايد ، اين مسائل و مشكلات ديگر نياز به انجام عمليات تثبيت شن را درمنطقه ضرور ي مي نمايد.

منطقه خارتوران شاهرود با يك ميليون و ۴۰۰هزار هكتار وسعت بزرگترين ذخيره‌گاه زيست كره كشور است و گونه‌هاي نادر جانوري و گياهي را در خود جاي داده است.
منطقه خارتوران در منتهي اليه شرق استان سمنان ودر250 كيلومتري جنوب شرق شهرستان شاهرود در مجاورت استان خراسان واقع شده است. که به روستای اسب کشان آخرین روستای استان منتهی میگردد.
خارتوران را آفريقاي ايران لقب داده‌اند. ذخيره‌گاه زيست كره توران با مساحت 1،470،640 هكتار بزرگترين ذخيره گاه زيست كره ايران است كه بعد از سرنگتي آفريقا واقع در كشور تانزانيا دومين منطقه بيوسفر جهان به شمار مي آيد كه در فاصله 140 كيلومتري جنوب شرقي شهر شاهرود و 28 كيلومتري جنوب شرقي مركز بخش بيارجمند و درشمال مركزي كوير ايران واقع است. اين منطقه در حد فاصل 3 سلسله كوه به نام هاي شتركوه در غرب با ارتفاع 2281 متر، و كوه قلعه بالا در شمال غربي با ارتفاع 2265 متر و كوه پيغمبر با ارتفاع 2411 متر قرار گرفته است. منطقه خارتوران با كوير شنزار و پستي و بلنديهاي جذاب شن هاي روان كوير مركزي هم مرز است و در شرق، اين منطقه به روستاي طرود و سهل و كوه كفتري و از آنجا به شرق بيارجمند محدود مي شود. منطقه خارتوران به دليل وجود ويژگيهاي منحصر به فرد، پوشش گياهي خاص، عوارض جغرافيايي پست و بلند اقاليم و غيره باعث به وجود آمدن يك اكوسيستم متنوع و مملو از گياهان، جانوران و حشرات شده است. در حال حاضر مي توان اين منطقه را به عنوان يكي از ذخيره گاههاي ژني كشور دانست. پستانداران ذخيره گاه زيستكره خارتوران شامل گرگ، شغال، روباه معمولي، كفتار، يوزپلنگ، كاراكال، پلنگ، گربه وحشي يا دشتي، جبير، آهو، پازن، (زير گونه ايراني) قوچ وحشي و گورخر (زيرگونه ايراني) است. هوبره، زاغ بور، بحري، دليجه، كبك، تيهو، بلدرچين، عقاب دشتي، چاخ لق، كبوتر چاهي، ياكريم، شاه بوف، سبزه قبا هندي، دم جنبانك ابلق، سنگ چشم دم سرخ و گنجشك معمولي از جمله پرندگان اين منطقه هستند. انواعي گوناگوني از رده خزندگان در اين منطقه به چشم مي‌خوردكه شامل راسته لاك‌پشت‌ها و نيز خانواده آگاماها، سمندرها و اسكينك ها است. از ديگر خانواده خزندگان مي توان به بزمجه ها اشاره كرد. همچنين از راسته مارها در ايران هفت خانواده و كلا 72 گونه مار شامل 63 گونه خشك‌زي و 9 گونه دريايي در آبهاي جنوب وجود دارد. با تمام اين اوصافي كه ذكر شد منطقه خارتوران را بايد دشت فراموش‌شده در ايران دانست.


توران از لحاط وسعت، دومين منطقه حفاظت شده ايران بوده و به سبب وسعت زياد خود يکی از معدود
مناطقی بوده که توانسته تا حد زيادی از گزند بسياری از آسيبهای انسانی در طول سالهای گذشته مصون بماند. اين منطقه يکي از مناطقي است که گونه هاي متنوعی از پستانداران و پرندگان را در خود جاي داده و بيشترين جمعيت گورخر را در ايران داراست. همچنين تعداد نسبتا بالايی قوچ و ميش، کل و بز، آهو و جبير در آن یافت میشود. هم چنین در حدود 12 تا 15 قلاده يوزپلنگ در خارتوران زيست نموده و مشاهده این حيوان با توله هايش در سالهای اخیر, نوید افزايش جمعيت يوزپلنگ را در اين منطقه می دهد. توران پناهگاه يکی از دو جمعيت باقی مانده گورخر آسيايی در ايران است و غير از اين گونه، جانوران ارزشمند ديگری از قبيل پلنگ، گرگ، کفتار وکاراکال نيز در اين منطقه وجود دارند.

www.irandeserts.com/khartooran.htm
شهرهای نزدیک:
  35°40'54"N   56°6'42"E :مختصات

نظرات

  • ممنون از اطلاعات مفيدتان كاش همه بفكر محيط زيست باشيم تا اين سرمايه خدادادي حفظ شود
  •  91 کیلومتر
  •  93 کیلومتر
  •  135 کیلومتر
  •  135 کیلومتر
  •  138 کیلومتر
  •  172 کیلومتر
  •  230 کیلومتر
  •  240 کیلومتر
  •  241 کیلومتر
  •  249 کیلومتر
این عنوان آخرین بار تغییر یافته در 11 سال پیش