Megyeri-híd látogató központ (Budapest) | múzeum

Hungary / Pest / Dunakeszi / Budapest

A Hídépítő Zrt által üzemeltetett látogató központ jelenleg 7-től 18 óráig ingyenesen látogatható (sötétben úgy sem látszik semmi az egészből)!
MEGYERI-HÍD -hoz invitálok minden érdeklődőt.
Az M0 körgyűrű északi szektorának 72,835 és 76,708 km szelvény között 2x2 sávos autóút kivitelezése magában foglalja a komplett Duna-híd megvalósítását is. Az Árpád hídnál kétszer nagyobb Duna-híd Újpestet köti majd össze Budakalásszal, illetve Káposztásmegyert Békásmegyerrel. Innen a híd neve, Megyeri híd. A Duna felett 590 m hosszú ferdekábeles acélhíd, a Szentendrei Duna-ág felett 332 m hosszú acélhíd épül, az ezekhez csatlakozó vasbeton hidak hosszúsága 922 m. A teljes híd 5 hídrészt tartalmaz, a kivitelezőnek ehhez összesen 9 hídszerkezetet kell megépítenie. A hídon kerékpáros és gyalogos járda épül, a leállósáv szélesebb lesz a későbbi forgalomnövekedés függvényében, a bővíthetőség érdekében.
Az új technológiával épülő ferdekábeles híd építési terveinek elkészítése szinte a teljes magyar hídtervező szakma összefogásának, együttműködésének eredménye. Magyarországon, folyami híd esetében ilyen megoldásra még nem volt példa.
A forgalmi és teherbírási követelmények mellett nagy hangsúlyt kaptak a környezetvédelmi, esztétikai szempontok. A hídszerkezet biztosítja az árvízvédelmi töltések érintetlenségét, ebből adódóan az új híd áthidalja a Duna főágát (váci Duna), a Szentendrei-sziget déli részét, a szentendrei Duna-ágat és az árterületeket.
A tervezés szellemiségére jellemző, hogy a híd északi oldalán mozgássérültek közlekedésére is alkalmas kerékpárút, a déli oldalon gyalogjárda épül.
Néhány adat a hídról:
- 1861 m hosszú,
- 35,05 m széles,
- 100 m magas a pilon,
- felülete 65.000 m2,
- három nyílású (a főágban),
- 145+300+145 m a támaszközök távolsága,
- ferdekábeles szerkezet,
- legyezőszerű kábelkép,
- kétsíkú kábelelrendezés,
- 12 méterenkénti felfüggesztés.

A Megyeri-híd várható 2008-as elkészültével jelentősen javul majd Budapest északkeleti részének közlekedési minősége, hiszen ugyanakkorra lesz kész a szintén 2006 márciusától épülő M0 keleti szektora is az M3 autópályáig. A hídig az átvezetést a már meglévő 2/A és 2/B jelű utak biztosítják majd.
Közeli városok:
Koordináták:   47°36'7"N   19°5'30"E

Megjegyzések

  • Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy miképpen lehetne felmenni a hídra? Nagyon tetszik, és szívesen megnézném! :) Előre is köszönöm válaszodat! Üdv
This article was last modified 11 évvel ezelőtt