Дрвенград

Serbia and Montenegro / Central Serbia / Bajina Basta /
 село, Интересантно место, ethnography (en)

Drvengrad (nem. Küstendorf; Kustendorf) je etno selo u Srbiji kod Mokre Gore u opštini Užice. Drvengrad je smešten na razmeđi Zlatibora i Tare.

Osnovano je i izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka „Šarganska osmica“.

Drvengrad je etno selo u gradskom obličju i strukturi. U obliku je pravougaonika čija duža (glavna) osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve brvnare (videti sliku u galeriji) i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje.
Nearby cities:
Координате:   43°47'45"N   19°30'30"E

Comments

  • Američki i svetski filmski superstar Džim Džarmuš, posle samo par dana boravka na Mećavniku, izjavio je da je u Kustinom Drvengradu ''kao u snu'', da bi upravo tu, pod Šarganom - ''želeo da ostari''. Koliko je Drvengrad svojom atmosferom, drvenim kućama, pogledom ka Šarganu, Zlatiboru i Tari očarao Džarmuša, još više je slavni Amerikanac, Kustin ideološki i filmski sabrat, poslednjih dana osvojio i domaćine u selu i brojne goste festivala...
  • A Johhny Depp!
  • Drvengrad je etno selo koje, zajedno sa čuvenom Šarganskom osmicom , predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija zapadne Srbije. Drvengrad je kreacija čuvenog filmskog reditelja Emir Kusturica. Tokom snimanja scene za film „Život je čudo“ u ovom kraju, odlučio je da sagradi etno selo sa svim karakteristika života u planinskim krajevima Tare i Zlatibora 19. veka.
This article was last modified 12 years ago