Brăila

Romania / Braila /
 municipiu, desenează doar conturul, county seat (en)

Brăila este un oraș în sud-estul României, reședința județului cu același nume.
Orașul este situat pe malul stâng al Dunării, la distanță de aproximativ 20 de kilometri de Galați.
Conform rezultatelor provizorii ale recensământului din 2011, populația municipiului Brăila era, în acel an, de 168.389 de locuitori.

Brăila este o veche așezare pe malul stâng al Dunării, apărând cu numele "Drinago" într-o veche descriere geografică și de călătorii spaniolă, "Libro del conoscimiento" (1350), dar și pe câteva hărți catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 și Angelino Dulcert, 1339). Este meționat ca Brayla în 1368 într-un privilegiu de transport și comerț acordat neguțătorilor brașoveni. Orașul a fost ocupat de turci în 1538-1540, fiind (raia sau kaza) de la 1554 până la sfârșitul războiului ruso-turc din 1828 - 1829, perioadă în care este numit Ibrail.
În secolul al XV-lea numele Brăilei este amintit sub forma Breil, într-o mențiune a Cancelariei Voievodului "Ttibor din Transilvania".
Perioada de maximă înflorire o are la începutul secolului XX, când este un important port de intrare-ieșire a mărfurilor din România. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici și medii.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°16'16"N   27°57'23"E

Comentarii

  • mie imi place in braila ff mult am fost o-data acolo si e frumos. dar e cam greu sa ajung de la timisoara la braila. va multumesc ca mia-ti citit comentarius. votati-ma va rog multumesc
  • Drăguț oraș :)
  • orasul asta e frumos si educat, fara combinat dar nu imi place e cam micut fata de galati.
  • aveti mare grija ! nu umblati noaptea pe strazile orasului !riscxati sa va intalniti cu Terente !
  • De ce?
  • Unde il gasim pe Nicusor de la Braila?
  • Arata toate comentariile