Muzeul de Istorie "Casa Altemberger"

Romania / Sibiu / Strada Mitropoliei, 2
 muzeu, loc istoric, Renaissance (architecture) (en), artă gotică, medieval, clădire istorică, obiectiv istoric, clădire istorică (89), 16th century construction (en), 15th century construction (en), tourist attraction (en)

Muzeul de Istorie este amenajat în Clădirea Primăriei Vechi.
Casa a fost ridicată de Thomas Altemberger pe locul unei construcţii mai vechi.
Prin 1494, în această casă, a fost primit şi ospătat regele Vladislav II Jagiello al Poloniei.
În anul 1501, casa a ajuns în proprietatea lui Johann Lulay prin căsătoria cu văduva fostului primar, Altemberger. Următorul proprietar a fost comitele Markus Pempflinger.
Cumpărată de Magistratul oraşului în 1545 clădirea a devenit primărie, destinaţie pe care a păstrat-o până în anul 1947.
Turnul a găzduit Arhiva oraşului şi a Universităţii Săseşti din anul 1546 şi până în 1923 când s-a mutat în noua clădire de pe strada Arhivelor.
Unele surse indica că la data de 24 februarie 1579 în sediul primăriei ar fi avut loc prima reprezentaţie de teatru din Sibiu.
În 1817 Turnul a ars şi a fost reconstruit în 1973 primind aspectul actual.
Loggia deschisă (unică în Transilvania) aflată în curtea a 2-a, sprijinită pe porţi ogivale în sistem stelar, care poartă blazoanele propietarilor iniţiali, datează dinainte de 1491.
Pe lângă sediu al Magistraturii şi primărie, clădirea a mai găzduit şi alte instituţii publice, cum ar fi Închisoarea oraşului, până în 1747 când se mută pe str. Turnului.
În perioada 1948-1967 spaţiile devin locuinţe, birouri ale Muzeului Brukenthal şi garaje. Etajul a fost ocupat de Întreprinderea nr. 2 de Construcţii Sibiu până în 1963 după care a devenit spaţiu de depozitare al Muzeului Brukenthal.
În 1988, după 20 de ani de şantier, clădirea Primăriei Vechi a devenit gazdă secţiei de istorie a Complexului Muzeal Naţional Sibiu cu o expoziţie menită a ilustra, după un model şablon, „evoluţia societăţii omeneşti din cele mai vechi timpuri până astăzi”.
În 1990 se inaugurează Muzeul de Istorie.
Înscripţia deasupra uşii în limba latină aminteşte de vizita împăratului Iosif al II-lea.
www.patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/mitropoliei/259
www.brukenthalmuseum.ro/istorie/index.html
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°47'48"N   24°8'57"E

Comentarii

  • Cunoscută astăzi drept Casa Altemberger, după numele primului său proprietar, clădirea a fost cumpărată în anul 1545 de magistratura oraşului, devenind sediul Primăriei pentru 400 de ani (până în 1948). Cele zece unităţi arhitectonice, la care se adaugă turnul de apărare, structurează împreună unul dintre cele mai impresionante ansambluri de arhitectură gotică civilă din România şi chiar din Europa de Sud Est; cea mai veche parte o constituie turnul-locuinţă, construcţia acestuia fiind iniţiată la sfârşitul secolului al XIII-lea. Deoarece fondatorul legendar al oraşului purta numele Hermann, vizitatorii sunt întâmpinaţi în curtea muzeului de câteva figuri decorative, intitulate Hermanni, ce ilustrează tipologiile orăşeanului la sfârşitul secolului al XVII-lea: vindecătorul, cavalerul, bancherul, măcelarul, crâşmarul, infanteristul, studentul, primarul şi menestrelul. În curtea a doua, cunoscută sub numele de Grădina Martirilor, se află lucrări de sculptură figurativă, precum cele patru console ale loggiei reprezentând portretele în piatră ale unor bărbaţi, elegant şi minuţios executate, decorând un spaţiu cu elemente de influenţă renascentistă
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani