Skallemossen (Tillefärd)

Sweden / Orebro / Kumla / Tillefärd
 Upload a photo

Skallemossen ligger i Askersunds och Motala kommuner, åtta kilometer nordost om Zinkgruvan. Den omges av skog och åkrar i flack terräng. Torv har brutits där sedan 1988, och 2014 fick torvbrytningsföretaget Neova förlängt tillstånd av länsstyrelsen att bryta torv i området i ytterligare 20 år. Men myndigheterna Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) överklagade tillståndet i början av 2014. Anledningen till överklagandet var att SGU i sina mätningar från flygplan noterat höga halter av uran i berggrunden i området. Regeringen tog ställning och 2014 beslutade att täkten skulle avslutas. Sedan dess har produktionen legat nere och företaget har arbetat med att ta fram en efterbearbetningsplan.

Till sin hjälp i arbetet har Neova anlitat konsultföretaget Uvat AB i Tierp, som förebrett en efterbearbetningsplan. De har föreslagit att området, som är totalt 105 hektar stort, ska återgå till att vara våtmark med inslag av skog.

– Under torvbrytningen har företaget pumpat ur vatten ur marken. Vi har föreslagit att pumpningen ska upphöra och marken dämmas upp så det bildas en sjö, som det var för mycket länge sedan, berättar Mattias Eskilsson på Uvat AB.

Den sjön växte igen med tiden och torv bildades. På lång sikt kommer även denna sjö att växa igen.

– Det kommer att bli en vattenspegel som är mellan 0,5 och två meter djup, berättar Andreas Kozub, informatör på Neova AB.

Tanken är att skapa en lämplig miljö för olika typer av fåglar.

– I sjön kommer några öar att anläggas, som kan bli lämpliga häckningsplatser, berättar Andreas Kozub.

Hittills har vattnet i området pumpats ur för torvproduktionen. Men i våras stängde Neova av pumparna tillfälligt för att se hur högt vattenståndet skulle bli.

– Det visade sig att många olika fåglar hittade dit direkt och började häcka, så nu väntar vi med att fortsätta pumpningsarbetet tills häckningsperioden är över, säger Andreas Kozub.

Schaktning och anläggningsarbeten kommer att påbörjas under hösten och allt ska vara färdigt inför nästa häckningsperiod.

Som det är i dag ligger produktionsområdet under vattennivån på närliggande Kvarnbrobäcken, Tillefärdsån och Tillefärdssjön. För att skog ska kunna växa upp måste avrinningsområden till sjöarna anläggas. Neova kommer också att anlägga ett utloppp för sjön och jämna till slänter. Därutöver städas produktionsmateriel som rör och täckplast bort, och torvstackar ska jämnas ut innan pumparna kan stängas av.

www.na.se/2016-07-23/na-tv-nedlagd-torvmosse-fylls-nu-a...
Nearby cities:
Koordinater:   58°50'56"N   15°14'45"E
  •  54 km
  •  158 km
  •  175 km
  •  231 km
  •  233 km
  •  290 km
  •  428 km
  •  575 km
  •  595 km
  •  642 km
This article was last modified 9 månader sedan