Frihetsgudinnen

USA / New Jersey / Jersey City /
 statue (en), Museum, Monument, Historisk, donated / gifted object (en), NRHP - National Register of Historic Places (en), Interessant sted, UNESCO World Heritage Site (en), historic landmark (en)

Frihetsgudinnen (engelsk Statue of Liberty, eller formelt Liberty Enlightening the World, «Frihetsgudinnen opplyser verden») står på Liberty Island i munningen av Hudson River i New Yorks havn på posisjon 40°41′21,12″ N 74°02′41,28″ V. Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Etter hvert har statuen også blitt et symbol for frihet og demokrati.
Statuen ble tegnet av billedhoggeren Frederic Bartholdi og er fremstilt i kobber over et stålskjelett konstruert av den franske ingeniøren Gustave Eiffel. Det ble i 1985 bekreftet at kobberet statuen er laget av kom fra det fransk-eide Vigsnes Kobberverk, Visnes på Karmøy i Rogaland, Norge. Det var for øvrig den emigrerte norske sivilingeniøren Joachim Gotsche Giæver (Giaver) (1856-1925) som stod for konstruksjonen av rammeverket til statuen der den er satt opp.
Statuen forestiller en kvinne med en strålende krone, ikledd fotsid drakt og slavelenker under føttene. I høyre hånd holder hun en fakkel hevet mot himmelen, og i venstre hånd en tavle med innskriften "July IV MDCCLXXVI" (1776), datoen da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble signert. De syv piggene på kronen symboliserer de syv hav eller de syv kontinenter. Statuen måler 46 meter, og er plassert på en 47 meter høy steinsokkel laget i USA. Nesen er hele 120 cm lang.
Statuen er en populær turistattraksjon og normalt åpen for turister. Attraksjonen byr blant annet på et museum i selve statuesokkelen. Man kan ta trappene eller heis helt opp til statuens krone, der man har et godt overblikk over New Yorks havneområde. Det var tidligere mulig for besøkende å klatre i en stige opp den høyre armen opp mot fakkelen, men er for tiden avstengt for andre enn de som jobber der.
Man kan finne mindre kopier av frihetsgudinnen flere steder i verden blant annet i Paris, Hanoi, Bordeaux, Osaka, Visnes og Colmar.
Koordinater:   40°41'21"N   74°2'40"W
This article is protected.
Array