Kasteel De Burg

Belgium / Limburg / Lummen / Burgemeester Briersstraat, 6
 kasteel, beschermd gebouw, 16e eeuwse constructie

Voormalige verblijfplaats van de Heren van Lummen. Gelegen op de oever van de Mangelbeek aan de zuidkant van de Ringlaan die voor de dorpskom de wegen Hasselt-Lummen en Herk-de-Stad-Lummen verbindt.
Westelijke hoofdvleugel van elf traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken uit baksteen met verwerking van mergelsteen, daterend uit de 16de eeuw met verbouwingen tijdens het tweede kwart van de 18de eeuw en begin 20ste eeuw. Bakstenen onderbouw met zes steunberen, afgedekt door mergelstenen waterlijst. Torenvormig poortgebouw uit het tweede kwart van de 18de eeuw in de vijfde travee: drie bouwlagen onder afgewolfd mansardedak (kunstleien); rondboogpoort met trapezoïdale sluitsteen opgenomen in een rechthoekige kalkstenen omlijsting onder druiplijst; erboven, rechthoekig venster met kalkstenen lekdrempel en gemetste omlijsting van gesinterde baksteen. Bovenbouw begroeid met klimop, evenals de vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien), eveneens uit het tweede kwart van de 18de eeuw. Rechthoekige vensters. Zware kroonlijst in stucwerk. Rechtervleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) uit de 16de eeuw; zes mergelstenen muurbanden onderbroken door de rechthoekige vensters (verbouwing uit de 18de eeuw). Gesmeed ijzeren muurankers. Kroonlijst in stucwerk. Zuidelijke trapgevel uit de 16de eeuw met mergelstenen hoekbanden; in de top, gedicht kozijntje vervangen door steekboogvenstertje in belijnende omlijsting van gesinterde bakstenen met oren en neuten. De oostgerichte achtergevel, deels met klimop begroeid, biedt een 19de-eeuws uitzicht, met gemetste steekboogvensters onder kalkstenen latei.

Zuidvleugel, (nok loodrecht op de westvleugel) van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien); de eerste vier traveeën (de oudste kern uit de 18de eeuw), begroeid met klimop, komen reeds voor op een tekening van M. George van 1831. Voor circa 1725 bevond er zich een lagere bijbouw van één travee en één bouwlaag onder zadeldak. De overige acht traveeën werden begin 20ste eeuw bijgebouwd; vijfde, tiende en elfde travee bekroond door trapgevel. Ook de noordgerichte gevel aan de binnenplaats biedt dit recenter uitzicht.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134649
Nearby cities:
Coördinaten:   50°58'55"N   5°11'48"E
This article was last modified 10 maanden geleden