Rio de Janeiro | város, főváros állam / tartomány / régió, önkormányzati, UNESCO World Heritage Site (en), former national capital (en)

Brazil / Rio de Janeiro /
 város, főváros állam / tartomány / régió, önkormányzati, csak körvonal, UNESCO World Heritage Site (en), former national capital (en)

Rio de Janeiro (Januári folyó) a neve az államnak, továbbá Brazília egyik legismertebb városának. Sokak szerint egyben Dél-Amerika legszebb városa is. Számos esetben csak Rio-nak nevezik a várost. A Rio de Janeiro-ban születetteket szokták cariocas-nak (kariókáknak) nevezni. A város híres a szambáról, illetve a hotelekkel körbevett Copacabana, Ipanema, és Leblon nevezetű tengerpartjairól. Különösen ismert Rio az évente megrendezett Karneváljáról,a Cukorsüveg nevű hegyről, és a hatalmas méretű Krisztus-szoborról, ami a Corcovado-hegy tetején található. Szintén a városban található az egy lakott területen belüli legnagyobb erdő, a Tijuca-erdő. Rio de Janeiro város lakossága 6 094 183 fő (2005-ös adatok szerint), a területe 1182,3 km². Az elővárosaival együtt 11-12 millióra becsülik a lakosság számát. 1960-ig az ország fővárosa, jelenleg a második legnagyobb brazil város São Paulo mögött. A város polgármestere Cesar Maia, Rio hivatalos dala a "Cidade Maravilhosa" (Csodálatos Város). Két fontos repülőtere van: A Tom Jobim nemzetközi repülőtér, amelyet elsősorban a nemzetközi utasok használnak. A Santos Dumont reptérről kizárólag az országhatárokon belül utazhatunk, így juthatunk el São Paulo-ba, Belo Horizonte-ba és Brazíliavárosba.
Koordináták:   22°53'11"S   43°25'27"W
Array