't Goed te Pereboom (Olsene)

Belgium / West-Flandern / Dentergem / Olsene / Pereboomstraat, 11
 boerderij, beschermd gebouw, 18e eeuws constructie
 Een foto toevoegen

Historisch belangrijk pachthof waarvan archiefstukken teruggaan tot de 17de eeuw, toen in het bezit van graaf du Faing van Hasselt, volgens een kaart van 1754 en het landboek van 1763 nog eigendom van gravin van Lannoy-van Hasselt. Naar verluidt ingenomen door Filips II en vanaf 1645 door de Fransen. Lodewijk XIV zou er verbleven hebben en onder meer een eiken kruis en zilver vergulde ciborie aan de kerk van Olsene geschonken hebben.

Oorspronkelijk vlakbij de oude Leie gelegen hoeve met afzonderlijk omgracht woonhuis, heden geïsoleerd tussen de oude, deels gedempte Leie en het Leiekanaal en bereikbaar via een aardeweg vanaf Leie Linkeroever.

Hoeve met losse bestanddelen op ruim met gras begroeid erf. Ten westen, voorheen omgrachte boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de Leie en straat) in zijn huidige vorm vermoedelijk uit de 18de eeuw. Gewitte gevels op gepikte plint, hoge rechthoekige vensters met luiken en rechthoekige deur met bovenlicht en empiregetinte waaier. Aflijnende bepleisterde band onder de daklijst.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38462
Nearby cities:
Coördinaten:   50°57'8"N   3°27'20"E
This article was last modified 5 jaren geleden