Ρέμα Κοκκιναρά (Κηφισιά)

Greece / Attiki / Kifisia / Κηφισιά

Το ρέμα του Κοκκιναρά ξεκινάει λίγα μέτρα παραδίπλα στο τέρμα τής οδού Φειδία (στο νοτιοανατολικότερο σημείο τής συνοικίας, του Δήμου Κηφισιάς, Πολιτεία, στους πρόποδες τής δυτικής πλευράς τής Πεντέλης με τα εποχικά νερά τής οποίας τροφοδοτείται), περνάει δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά, διατρέχει, με πορεία προς τα δυτικά, το Δήμο της Κηφισιάς, αποτελώντας το σύνορο των συνοικιών, του Δήμου Κηφισιάς, Πολιτεία και Κοκκιναρά με αυτόν τού Κεφαλαρίου. Κατόπιν, μεταξύ της λεωφόρου Κηφισίας και της οδού Τατοΐου διατρέχει το νότιο άκρο τής συνοικίας, του Δήμου Κηφισιάς, Στροφύλη. Εισέρχεται μετά στη συνοικία, του Δήμου Κηφισιάς, Κάτω Κηφισιά και σύντομα, στο σημείο συνάντησης των οδών Σωκράτους και Νικολάου, σκεπάζεται για να βγει εκ νέου στην επιφάνεια αμέσως μετά την οδό Γεωργίου Λύρα, στη δημοτική ενότητα, του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Λυκόβρυση. Λίγο μετά σκεπάζεται εκ νέου, περνά την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό με τον οποίο συμβάλλει.

Το ρέμα του Κοκκιναρά πολύ γρήγορα φτάνει σε αρκετό βάθος και ιδίως μετά το σημείο συνάντησής του με την οδό Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου υπήρχε (και υπάρχει) καταρράκτης. Η διαδρομή μεταξύ των οδών Παναγίας Ελευθερώτριας και Χαριλάου Τρικούπη είναι η πλέον ενδιαφέρουσα αν και τα σημεία πρόσβασης στην κοίτη είναι ελάχιστα και όχι εύκολα. Μετά την οδό Χαριλάου Τρικούπη, το ρέμα του Κοκκιναρά, θα λέγαμε ότι περνάει, μες σε αυτό το κομμάτι του Δήμου Κηφισιάς, απαρατήρητο, τουλάχιστον σε περιόδους μη ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε μικρό πλέον βάθος, κινείται κυρίως μεταξύ οικοπέδων σπιτιών, πολυκατοικιών κλπ. κτιρίων ενώ στο ύψος τής οδού Μουσών, όπου βρίσκεται παράλληλα στο δρόμο, σκεπάζεται από πάρκο. Η παρουσία του γίνεται εμφανής μόνο στις διασταυρώσεις με ορισμένους δρόμους.

Στη δημοτική ενότητα, του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Λυκόβρυση, όπου και πάλι η κοίτη του βρίσκεται σε αρκετό βάθος, η πρόσβαση σε αυτήν είναι πρακτικά, για έναν περιπατητή, απαγορευτική καθόσον κινείται κυρίως μεταξύ περιφραγμένων αγροτικών εκτάσεων και οικοπέδων εταιριών ή δημοτικών (στις οποίες σταθμεύουνε απορριμματοφόρα) κλπ. Ακόμη και στα ελάχιστα σημεία που παράλληλα στην κοίτη του υπάρχει δημόσιος χωματόδρομος δεν υπάρχει μονοπάτι για κάθοδο σε αυτήν.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°4'49"N   23°49'30"E

Σχόλια

  • Εδώ http://www.24grammata.com/?p=52270 φωτογραφικό αφιέρωμα στο ρέμα του Κοκκιναρά.
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 6 έτη πριν