Donja Dubrava (Municipality of Zagreb)

Croatia / Zagreb / Dubrava / Municipality of Zagreb
 town district  Add category
 Upload a photo

" Dubrava jedan od najstarijih kvartova u Zagrebu. I najopasniji kvart".

DONJA DUBRAVA

O najstarijim razdobljima povijesti današnjega zagrebačkog, pa tako i područja Donje Dubrave, svjedoče raznoliki arheološko-povijesni nalazi iz prapovijesnih i ilirsko-keltskih vremena.
U kasnoantičko doba, u prvim stoljećima poslije Krista, dok se nalazilo pod rimskom vlašću, to su područje nastanjivali Varciani, jedno od novoformiranih plemena toga vremena. Jugoistočno od današnjega grada Zagreba, nedaleko od Donje Dubrave, na lokaciji sadašnjega Šćitarjeva, punim se gradskim životom razvijala Andautonija, rimski municipij (grad sa samostalnom upravom) sagrađen po tipičnom obrascu rimske urbane arhitekture, a upravna nadležnost koje se prostirala i nad današnim područjem Donje Dubrave. Stoga nije nikakvo čudo da je prigodom istraživanja terena u Donjoj Dubravi otkriveno i proučeno više arheoloških lokaliteta s nalazima ostataka života iz rimskog razdoblja. U Trnavi Resničkoj hrvatski je političar, književnik i povjesničar Ivan Kukuljević pl. Sakcinski, obavljajući prva arheološka iskapanja u Zagrebu, pronašao temelje rimskih građevina (1873.), a kako su se na tom mjestu križale ceste – od kamenoloma u Črnoj vodi (kod Markuševca) u pravcu Šćitarjeva i od Podsuseda i Stenjevca preko zagrebačkog područja do Bratovštine (današnja Vukomerečka cesta) i dalje prema istoku – čini se da je tu bio mansio, odmorište za putnike. Iste je godine otkopao i jedan tumul (zemljani ovalni humak – grob) noričko-panonskog tipa. U tom je naselju također pronađeno i brončano poprsje mladića iz 3. st. Na lokalitetu Dubrava – Remiza (prigodom gradnje novoga tramvajskog spremišta 1979.) pronađeni su ostaci spomenute rimske ceste koja je vodila od Črne vode prema Bratovštini i dalje prema Šćitarjevu i savskim pristaništima, a na mjestu današnje Auto-kuće Baotić otkopan je grob iz ranocarskog razdoblja (1-2. st.).
U 7. st., u vrijeme naleta barbarskih plemena, zajedno s propašću rimske vlasti nestaje i Andautonija i njeno značenje u ovim krajevima, a počinje naseljavanje Hrvata. Prva stalna hrvatska naselja na ovom prostoru nastaju u 10. stoljeću.
Sve do 13. st. područje Donje Dubrave potpadalo je pod CASTRUM ZAGRABIENSE, tj. Gradec. Od tog se vremena već spominju imena nekih današnjih naselja, a donedavnih sela kao što su Čulinec, Resnička Trnava, Resnički Gaj i Retkovec, u kojima su živjeli kmetovi zagrebačkog biskupa, Kaptola i kanonika. Osim uobičajenih seljačkih poslova i ispunjavanja kmetskih obveza, obavljali su i radove na osiguravanju od savskih poplava.
Naselje Dubrava nastaje na prostoru njegova današnjeg šireg središnjeg dijela (sjeverno i južno od ulice Dubrava) koji je bio nenastanjen i obrastao šumom – a kako se hrast nazivalo i dub, odatle kasnijem naselju i ime. Tu sve do četrdesetih godina 19. st. nema niti jednog stanovnika. Tada počinje raskrčivanje i nastanjivanje Dubrave koja se prvi put nalazi na popisu naselja 1842. sa svega devet stanovnika u tri kuće, a 1862. iskrčen je i pretvoren u oranice, livade i pašnjake znatan dio toga prostora (sjeverno i južno od glavne ceste uzduž potoka Štefanovca i Trnave), od kojega najveći dio pripada posjedu zagrebačkog Kaptola, a manji drže seljaci iz obližnjih sela. Južno, u Donjoj Dubravi, tada nema još niti jedne kuće. Tijekom druge polovice 19. st. broj stanovnika Dubrave lagano se povećava na 15-25.
U 19. st. čitavo je područje Donje Dubrave pripadalo općini Resnik. U Resniku je bilo i sjedište župe i osnova škola.
Zemlja je tijekom 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća postala individualno vlasništvo seljaka (kao posljedica raspadanja feudalno-kmetskih odnosa, kupovinama i agrarnom reformom). Sela se postupno šire, povećava se broj stanovnika, a drvene se kuće polako zamjenjuju zidanima.
Pred II. svjetski rat oblikuje se i širi, u njegovu današnjem jugozapadnom dijelu, novo naselje Dubrava koje se ubrzano pretvara u središte prema kojem gravitiraju sva okolna sela. Zagrebački Kaptol u Donjoj Dubravi provodi parcelaciju svoga posjeda koja se ovdje ne odvija u toj mjeri pravilno kao u Gornjoj Dubravi. Parcele prodaje privatnim vlasnicima, a prve kuće na njima podižu se tek 1937. U to se vrijeme formira i uređuje glavna ulica. Četrdesetih se godina gradi, prema regulatornoj osnovi, željezničarsko naselje (današnja Slavonska ulica – između Vukovarske i Osječke). Tek se uvođenjem tramvaja Dubrava jače povezuje s gradom.
Nakon II. svjetskog rata slijedi ubrzana gradnja, a osnovnu fizionomiju naselju određuje gradnja privatnih obiteljskih kuća.
Neposredno nakon rata na području današnje četvrti Donja Dubrava djeluju mjesni narodni odbori Čulinečka Dubrava, Resnički Gaj i Zagrebačka Dubrava. Potkraj 1947. područje MNO Zagrebačka Dubrava, koje svojim većim dijelom obuhvaća prostor Gradske četvrti Gornja Dubrava, pripojeno je Gradu Zagrebu, odnosno tadašnjem III. rajonu Maksimir. Dvije godine kasnije u sastav Grada ulaze i dijelovi područja mjesnih narodnih odbora Čulinečka Dubrava i Resnički Gaj. Od 1952. cijelo područje Donje Dubrave, zajedno s južnim dijelom Gornje Dubrave, pripada perifernoj gradskoj općini Dubrava. Godine 1955. osnovana je Općina Zagrebačka Dubrava za cijelo područje obiju današnjih susjednih četvrti te naselje Resnik koje je danas u sastavu Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak. Ta je općina 1962. pripojena Općini Maksimir koja se, pak, 1967. spaja s drugim zagrebačkim općinama, čime Grad preuzima ulogu općine. Prigodom ponovnog osnivanja općina u gradu Zagrebu, 1974., područje Donje Dubrave ulazi u sastav Općine Dubrava koja se proteže praktički u istim granicama kao i Općina Zagrebačka Dubrava iz 1955., ali sada bez naselja Resnik. Općina Dubrava u tom obliku postoji do ukidanja općina u Gradu Zagrebu 31. prosinca 1990.
Do 1994. na području Donje Dubrave bilo je devet mjesnih zajednica: Čulinec, Donja Dubrava, “Ivan Mažuranić”, Novi Retkovec, Resnički Gaj, Poljanice, Stari Retkovec, “30. svibnja 1990.” i Trnava. Dijelovi područja bivših mjesnih zajednica Poljanice i Stari Retkovec, sjeverno od ulice Dubrava, danas su u sastavu Gradske četvrti Gornja Dubrava. Gradskoj četvrti Donja Dubrava pripada i manji dio bivše Mjesne zajednice Maksimirska naselja (istočna strana Mandlove ulice).

Ispod mitova i legendi o Dubravi žive deseci tisuća ljudskih atoma koji jesu Dubrava: radnici što u pet ujutro idu na posao i gazde kojima posao dolazi doma, šverceri i slabo plaćeni prodavači u ovdašnjim dućanima, teški alkoholičari i vječni trezvenjaci, Bad Blue Boysi i Torcida, vukovarski prognanici i janjevački zlatari, skinsi i punkeri, penzioneri i oni čija karijera tek počinje, razočarani ratnici i uvjereni pacifisti, stanari koliba i stanari golemih nakaznih građevina ispred kojih su montirane kamere... Jedino je heroja ulice sve manje. Oni, u posljednje vrijeme, ne traju dugo

Jorgovanska i Konjščinska ulica nalaze se jedna nasuprot drugoj, a dijeli ih samo Avenija Dubrava. Više od Avenije, međutim, dijeli ih shvaćanje života kao takvog: premda su fizički udaljene dvadesetak koraka, između njih se prostrlo toliko suprotnosti da se čovjeku bez problema može učiniti kako se nalazi u dva totalno odijeljena svijeta koji se nikad neće razumjeti. Jorgovanskom ulicom nižu se napola raspadnute potleušice ispred kojih su rijetko parkirani automobili, a ako i jesu, onda je pitanje mogu li ta vozila išta drugo osim da budu parkirana; u Jorgovanskoj ulici nema rasvjete, nema ljudi, a psi noću bijesno laju; u Jorgovanskoj ima i birtija Tajland, a na ulazu u birtiju ima poveće raspelo koje gostu treba dati do znanja da ulazi u kuću gdje se štuje Sin Božji. Ne trudite se tražiti vezu između raspela i Tajlanda ili Tajlanda i Dubrave ili bilo čega...




Radije pogledajte čega u Tajlandu ima: u uglu kod šanka ima jedan poker-automat koji udarnički šamara ambiciozan mladić u zelenkastoj trenirci, ali ga karta ove večeri evidentno neće; tu je i glavna birtijska lola - tip u modernim bijelim cipelama i crnoj kožnoj jakni - koji ne pušta pivo iz ruke i pjesmu s usana, no čini se prilično dobroćudnim; imamo i tri-četiri dvadesetogodišnjaka, također u trenirkama, s tim da su već uglavnom pijani; tu je i totalno pijani muž kojeg žena stalno zove na mobitel, a on joj stalno ponavlja da ništa ne čuje i da će brzo kući; u jednom je separeu mladi zaljubljeni par što se drži za ruke; drugi separe zaposjela je gospođa u šezdesetima, čija je glava u jednom trenutku klonula na stol, dok joj je pored glave, poput nadgrobnog spomenika, ostala stajati velika boca Ožujskog piva. Tu je još, naravno, i mlađahna konobarica koja hitro otvara pive i "navija narodnu". Pjesme se tematski kreću u rasponu od neuzvraćene ljubavi do svekolikog životnog poraza, a izvođači se kreću u rasponu od Cece Ražnatović do Željka Joksimovića. Gosti su se, uglavnom, u Dubravu jednom doselili iz Bosne, pa u Tajlandu daju oduška svom nakupljenom čemeru i izgubljenosti.



“Ubilo ga, pa šta. Taki je život”, odgovara hladnokrvno onaj mladić što vodi ljuti boj s poker-automatom kad smo ga pitali je li Dubrava – kako pišu metropolitanske novine – bure baruta koje samo što nije eksplodiralo i je li ubojstvo dilera Željka Bilena, te bomba pred kućom Petrita Atlije početak obračuna albanskih kriminalaca: obračuna za čije je poprište, prema istim izvorima, izabrana upravo Dubrava, opjevani kvart u istočnom dijelu Zagreba koji je odavno na zlu glasu. I nije da baš nema temelja za zao glas. U Dubravi je ubijen Zlatko Bagarić, čovjek koji je u Zagreb donio zadah frankfurtskog podzemlja s balkanskim predznakom, iz jednog kafića s poker-automatima u Dubravi krenula je gangsterska karijera Vjeke Sliška, koji je skončao kao Bagarić, u ovoj četvrti ubijen je Ivan Mirko Krpelnik, legendarni zagrebački kradljivac automobila, ovdje je – skupa s vlasnikom – u zrak letio mercedes Miljenka Žaje Krojfa, u Dubravi je jedno vrijeme bila baza odanih vojnika Vinka Žuljevića Klice, tu je i danas stanište jednog od opasnijih tipova zagrebačkog asfalta – Zefe Antića, na ulicama ovog naselja i danas je puno tvrdih momaka željnih bogatstva, a uz bogatstvo onda idu i bijesna kola i najzgodnije žene.




“Jebeš ga, taki je život. Ne’ko mora bit i upucan”, nezainteresirano veli onaj dečko između dvaju uzaludnih udaraca po tipki poker-automata. U Tajlandu je sve tako: ovdje su ljudi pomireni sa sudbinom i ništa ih ne može osobito uzbuditi, osim eventualno kad mašina uporno daje manju, a oni još upornije tipuju na veću ili kad nakratko nestane muzike. Pjesme što govore o životnom čemeru, u kojemu se oni mogu prepoznati ili ga samo mogu razumjeti, jedino su što ove ljude donekle zanima i što ih povremeno navodi da se osjećaju živima.

U Konjščinskoj ulici birtije su rijetke, a i ono malo što ih ima nisu ni nalik Tajlandu. Tom ulicom čovjek se jedva probija, jer su i slijeva i zdesna poredane bezbrojne trgovine ispred kojih vise stotine kožnih ženskih torbica, remena, kožnih i ostalih jakni, traperica i ženskog donjeg rublja, cipela i tenisica, velikih i malih kufera... U Konjščinskoj su, ispred impozantnih građevina, parkirani skupi automobili i sve odiše trgovačkim duhom: ovdje nema sevdaha i traženja utjehe u rakiji i pjesmi; ovdje život kao da protječe u zbrajanjima dnevnog utrška i dovijanju kako povećati zaradu. Tu, naime, žive Janjevci, Hrvati s Kosova, koji su poprilično zatvoreni i nerado razgovaraju s ljudima za koje na brzinu procijene da nisu potencijalni kupci - počesto sumnjive - robe koju oni prodaju. Kad razgovaraju, onda se uglavnom žale na posao: nitko ništa ne kupuje, nemaju ljudi para, sjebaše nam znanje veliki trgovački centri, jedva se preživljava, dokle ovako... "Ma, nije Dubrava opasna, isto je kao i u drugim kvartovima. Samo što se o Dubravi više priča", kazuje nam Zvonko dok u skladište unosi torbice što su cijeli dan provele na friškom zraku. Pa nastavlja: "Za poštenog čovjeka Dubrava nije opasna, jer se sav kriminal događa u zatvorenom krugu i zna se o kojim se ljudima radi. Problema imaju samo oni koji su dio tog kruga."



Janjevci iz Konjščinske postali su javno poznati kad su 1990. ugostili Franju Tuđmana i u povodu njegove izborne pobjede ispekli mu ovdje nekoliko volova. "Janjevci su tada bili moćni i mislili su da mogu raditi što god hoće. Tada su bili bahati i vladali su Dubravom", veli Filip Marki, Albanac koji se rodio u Dubravi i koji godinama drži kafić King u Grižanskoj ulici. "E, ali onda su došli Hercegovci, koji su bili još veći HDZ-ovci i još bahatiji od Janjevaca. Oni su došli s velikom lovom i počeli kupovati Dubravu, a Janjevci su popušili. Pa su zato sad razočarani u HDZ", nastavlja on. U ovom potonjem uistinu ima pravo: svi Janjevci s kojima smo razgovarali s gađenjem odbacuju mogućnost glasanja za HDZ, a njihov je novi favorit Zlatko Tomčić i njegova Seljačka stranka. To bi mogla biti priča o konačnom prepoznavanju dvaju trgovačkih duhova koji su dosad, neznano zašto, plutali daleko jedan od drugoga. "Gospodin Zlatko Tomčić jedini je političar koji u posljednje vrijeme pokazuje interes za nas Janjevce. Jedini on obilazi naše proslave i nešto nam nudi. Svi drugi digli su ruke od nas", kaže gospodin Josip, inženjer strojarstva koji je diplomirao u Prištini i koji dvadeset i dvije godine živi u Dubravi. Otprilike isto toliko godina bavi se proizvodnjom i pijačnom prodajom kojekakvih kožnih artikala. "Samo za HSS", potvrđuje i Zvonko dok u skladište spušta poprsja plastičnih lutaka ukrašena čipkastim i push-up grudnjacima. “A onda ćemo fino batalit ovaj posao i svi u poljoprivredu...”

Napetosti između Janjevaca i Hercegovaca u Dubravi odavno su splasnule, pa već stasaju klinci rođeni u hercegovačko-janjevačkim brakovima. S Janjevcima i Albancima, kojih u Dubravi doduše nije ni približno toliko kao Hercegovaca ili domaćih Hrvata, stvari stoje ponešto drukčije. "S Albancima ne komuniciramo. Oni se drže svog jezika, pa zato ne možemo razgovarati i družiti se s njima. Osim toga, Albanci su na Kosovu napravili puno zla nama Janjevcima, a i još ga prave", veli Zvonko. Njegovu priču, međutim, opovrgava dečko koji se preziva Palić, a student je treće godine ekonomije. "Mislim da to o mržnji između Janjevaca i Albanaca u Dubravi uopće nije točno. Evo, ja sam Janjevac, a moj najbolji prijatelj je Albanac. Tu priču forsiraju neki ljudi, uglavnom oni što su rođeni i živjeli na Kosovu, a mi koji smo se rodili u Dubravi, stvarno ne gledamo na te stvari. To su gluposti, kao što su gluposti da su svi Janjevci bogati i da svi nešto švercaju", kaže on. Ni Palića, ni njegova prijatelja Vuzema, nije strah živjeti u Dubravi. "Ima u Dubravi svega", veli Vuzem, "ima droge, ima dilera, al’ to su uglavnom oni sitniji. Mene je noću više strah u nekim drugim kvartovima nego u Dubravi." Vuzem je, kaže, iz viđenja poznavao ubijenog Željka Bilena. "Znao sam ga kao Štefa, jer je glumio Štefeka Vrageca u ‘Smogovcima’. Nisam znao čime se bavi, niti me je to zanimalo. Svatko se ovdje nečim bavi."

Poneki stanovnici ovog kvarta bave se i krajnje zajebanim sportovima: kad se noć spusti na Aveniju Dubrava i okolne ulice, cestama zagospodare kratko ošišani momci u neregistriranim nabrijanim autima i počinje dokazivanje na asfaltu. Dok luđački plešu po ulicama, iz njihovih automobila dopiru taktovi novokomponiranih melodija. Iste te momke preko dana možete vidjeti u uskim mahalama Gornje Dubrave kako u grupicama od po četiri-pet ubrzano hodaju odnekud prema nekamo i trude se izgledati poslovno i opasno. "Zadnjih je godina manje šoranja u Dubravi, a još je manje fer šoranja", kazuje Filip Marki koji se dvanaest godina profesionalno bavio tae-kwon-doom, a sad klince iz Dubrave podučava boksanju i fitnesu u dvorani kod Leonarda Pjetraja: u toj dvorani svojedobno su trenirali Željko Mavrović i Mirko Filipović, a najnovijem hitu iz Pjetrajevih odaja ime je Mario Preskar, kojega je nedavno pod svoje uzeo Don King.

"Kad velim da je manje fer šore, mislim na to da su potpuno iščeznule tučnjave šakama između zavađenih kvartova. Toga je prije dvadesetak godina bilo, a oni koji su se na ulicama tukli, poslije su zajedno išli na cugu i bili najbolji prijatelji", sjeća se Filip prošlosti, a onda se prebacuje u sadašnjost: "Sad više nema šaka, u igri su pištolji i dvocijevke, sad se sve rješava na brzinu. U Dubravi ima puno momaka koji žele sve i žele odmah, a ne može, buraz, sve odmah. Moraš polako. To je kao kad mi tipovi dođu na fitnes, jer mjesec dana prije odlaska na more žele nabaciti mišiće. Ne ide to, jebi ga, ali ljudi su ljubomorni i čim vide da netko nešto ima, hoće i oni." U Dubravi se, kaže on, obračuni manje događaju po nacionalnoj ili mentalitetnoj osnovi, a više zbog toga što netko nekoga prevari u kakvom krupnom kriminalnom poslu ili zato što netko nekome uđe u mafijaško leno. "Puno je droge, nikad je nije bilo ovoliko. Nemaš tu više normalne cure, sve su napušene. A kad trava prestane biti dovoljna, onda slijedi soljenje trave bijelim, kao da po marihuani padne snijeg. Ali tako je i u drugim kvartovima, samo što je Dubrava najveća i ima najviše bogatih ljudi i najviše teške sirotinje na jednom mjestu, pa to upada u oči", kaže Filip Marki, dodajući da sve ostale priče o Dubravi spadaju u sferu urbanih mitova i legendi.

A ispod mitova i legendi (što ih je, među ostalim, ispredao i ispreda HDZ-ov vokalno-instrumentalni sastav Prljavo kazalište) žive deseci tisuća ljudskih atoma koji jesu Dubrava: radnici što u pet ujutro idu na posao i gazde kojima posao dolazi doma, šverceri i slabo plaćeni prodavači u ovdašnjim dućanima, teški alkoholičari i vječni trezvenjaci, Bad Blue Boysi i Torcida, vukovarski prognanici i janjevački zlatari, skinsi i punkeri, penzioneri i oni čija karijera tek počinje, razočarani ratnici i uvjereni pacifisti, stanari koliba i stanari golemih nakaznih građevina ispred kojih su montirane kamere... Jedino je heroja ulice sve manje. Oni, u posljednje vrijeme, ne traju dugo.

U Dubravi žive poznati pripadnici Zagrebačkog podzemlja: Josip Antić Zefo, Josip Glasnović Švabo, Ivan Brkić Pope, Miljenko Žaja Krojf, Sebastijan, Zoran i Roko Rodić, Braća Dodić, braća Topalović, pokojni Ivan Mirko Krpelnik, pokojni Mladen Šiškić, pokojni Omer Zahirović.
Nearby cities:
Coordinates:   45°48'52"N   16°4'0"E

Comments

  • Dubrava je jedan od najstarijih kvartova u Zagrebu.
  • tužno
  • tako treba ubijati se
  • koji kretenizam! od kud vam samo da su braća Topalović pripadnici zagrebačkog podzemlja??? dajte prije provjerite informacije!!!
  • i btw toga ima svugje,a ne samo u Dubravi!
  • veliki kretenizam. ovaj auto je glup ko ku_ac! :)
  • autor*
  • aaaaaaaaa koja jee budalaa ovo pisala da mi je znati??... živim cijeli život tu i niš od ovog nije istina pa ljudi moji nije vam ovo bronx itd :S ... i osim toga ovi tkz podzemlje sam su 2 od njih aktivni ostali su umirovljeni prisilno ili svojevoljno!
  • da i ovi koji su pokojni ne žive u Dubravi.
  • netočno od a do ž
  • Ljubomorne duše mogu da nam puše Ako smo mogli prije skoro 700 godina podići Janjevo,sada ćemo još s većim guštom u Zagrebu napraviti čuda
  • remiza
  • zanimljivo mi je bilo čitati autorovo viđenje dubrave. ne živim u tom kvartu, ali sam ga često posjećivala i mnoge ljude od tamo poznajem i drag mi je, ima dušu. no, za mene ljepota i jest u različitosti...
  • Znaci da ne duljim, vecina toga je tako glupo i krivo napisana da mi se sere, a najvise ste odgovora potrazili kod filipa markija, inace covjeka koji je psihicki i financijski puko i sprdaju ga svi koji ga sretnu u prolazu, krade parfeme i prodaje ih po kaficima, a pik na janjevce ima jer su u njegovom kingu propalom radili sta su htjrli i nije smio pisnut a i pasalo mu je jer su trosili i ostavljali muske baksise..clanak vam je 0% tocan Lp
  • Tanja Grizanska dobar dan Filipe da ima nesto tocno da su janjevci bili onako uobrazeni neki cak i silovanje djevojcice 12 godina koje je ostalo nezaboravljeno da droga pocinje od njih i dosta si napisao tocnosti ali silovati 12 godisnju djevojcicu te ubiti ju i baciti u grmlje to je uopce i danas neprihvatljivo nenormalno pitam se kakvi su to Hrvati iz Janjeva kada siluju djecu i ubijaju hrvatsku tu se nevidi nikakvog obrambenog stava ili opravdanog a imati u obitelji odvjetnicu iz Grizanske znas kombinacija Cibaric,Palic te ostali koja ce kao dati sudcu po 100 000 maraka i onda ce ih pravdati kao ciste ali nisu mogli kupiti svoj zivot svoju slobodu isli su u zatvor a Filip Marki od kojega zivim 20 metara i njegov brat Nikola i Jozef te bratici Marko i Ante sa njima smo odrastali te njihova sestra Đula uzor svima djevojkama i zenama obitelj Marki je radila mukotrpno svim bratskim snagama u njihovoj zajednickoj buregdzinici u Dubravi te u Bratstvu Marko i Ante jedan dan jedan u Buregdzinici Marko sa Nikolom Ante sa Jozefom ti su decki uzor svima sa radom slogom u kuci te dijeljenjem svega kako bih avi imali svoje zajednickim snagama sa majkom ocevima Nuo i Nusi radili su po od 07_01 ili 02 u noci otisli bi kuci te u pola tri se vratili sa zenama i cistili otisli odspavati 2_3 sata i vratili se nazad raditi i nisu se nikada hvalili bili su dobri prijatelji ozbiljni tada jos Filip nije bio ozenjen kada su kupili kucu gdje je King cafe bar u Grizanskoj mi smo nedjeljom kada nismo radili jedini san za odmor u ljetno doba spremile se dotjerale i otisle na kolu i kavu i sjeli na terasu Marki Nuo otac od Filipa je kupovao od mog tate mast za burek jer bih bila bijela a nitko ju nije konzumirao te sa mog balkona jednog se vidi kuca njihova kazem 20 metara sam od njega sada je Dubrava dosta izgradjena prije nekoliko dana od Filipa Marki je umrla zena u 48 godini zivota pozdrav Nikoli Filipu Jozefu ili Zefu kako smo ga zvali te Marko i Ante Marki od susjede Tanje
  • Tanja da ti dam dalje clanak biseru istine gdje mozete provjeriti u arhivi novina vecernji list 80 ih godina Filip Marki je u Grizansku doselio to jest kupili su njegovi roditelji iza 80 e godine King ili Kum gdje je bio i jedna grupa janjevaca od 80 ih je silovala i ubijala bez obzira na godine od djece pa nadalje i nisu se janjevci i albanci nikada tada slagali do 1990 na 1991 kada se jedna grupa janjevaca i jedna grupa albanaca nisu sastavili te isli sa kombijem kod skole i sa kombijem pratili djecu kada bih se priblizili uvukli bih ih u kombi te odvezli silovali neke ubili neke unistenih jajnika i maternice izbacili neke polizive neke ne tu je jedna poluziva djevojka prezivjela bila u kriticnom stanju i spasena te je preboznala ih no dalje su nastavili i sada je bilo i javno na dnevniku ovako receno nemojte se cuditi ako sretnete nepoznatu osobu u prolazu ili vas udari po glavi ili siluje ili ubije ili zapali vrata kuce opljacka to su se udruzile grupa jedna albanaca i janjevaca i napadaju ljude.Palic Zvonko ako nije pocinio sa ostalim prijateljima zlocin nad djevojcicom 12 godina iskupi se ti znas sve i prijavi prijatelje dali je uzrok bio pitam se posto su iza 80 ih godina neki janjevci bili dobri te se zaljubili u djevojke iz dubrave koje nisu janjevke i htjeli ih ozeniti i rekli roditeljima oni su im zabranili te ovim rijecima niti jednu drugu ne smijes ozeniti osim janjevku i tu je poceo poslje to sa silovanjima a sada ovoj drugoj grupi janjevaca bogatih trgovine su im pokrice mnogima za drogu sto rade sada oni su ono pristojni vlasnici i rade necete naci drogu kod njih jer su uzeli ove od 19 godina pa do 30 koji nerade nemaju posla niti primanja a mladi su iz dubrave ali nisu iz janjevo te ih pozovu kada treba doci do njih i gdje po drogu i oni dodju te odvezu na tu adrese koje im daju ako slucajno ne uspiju odvesti droga stoji kod njih u autu u gepeku te ako predaju u roku pola sata placaju ih od 10 000 do 20 000 kuna zasto nisu svoju djecu njima dali sve znam jer cak neke poznam koji sada rade za njih
  • Marijana kod Cro records znas gdje zivim koliko sam od tebe imam kucu tamo te imala sam u kuci videoteku dok se nisam udala da Filip je u pravu i nije sve ispricao ja se nadovezujem na Tanjinu pricu rodjena sam 76 godine nisam bila niti bih bila i uzimala drogu nisam sklona cak i protivnik sam tome ali zbog mnogih janjevaca ne dolazim vise niti posjetiti roditelje oni dolaze kod mene bojim se da moje dijete nece silovati istina Tanja je rodila 1982 godine curicu udata je bila i sa muzem ima kcer te 1990 na 1991 godinu kada su silovali tri djevojcice su isle zajedno njena kcer i jos dvije susjede u osnovnu skolu drzeci se za ruke ujutro bih roditelji ih odveli a iz skole kada su isle uvijek bih jedan od roditelja dolazio po njih svaki dan drugi i jedan dan izasle su 4 minute prije i u ulicu je skrenuo taj kombi i poceo usporavati blizu njih ali ovaj tata od jedne vidi i da gas te pred njih tu oni daju gas i pobjegnu sto imate za reci djeca nisu isla u skolu neko vrijeme i nitko kod vas ne kupuje jeftinu sminku najzadnju kvalitetu a sumnjam da Filip krade to je uopce nezamislivo i vasa sminka je zadnja kvaliteta na svijetu a isto tako se sjecam jedne noci spavala sam igalama i vika se cuje te stanem na prozor da vidim kada Filip sa bracom izbacio jejanjevce van a oni bili bjesni
  • Palic Zvonko je isao samnom u OŠ Mato Lovrak do kraja 8 og razreda smo bili u istom razredu i volio je sjediti u srednjem redu zadnja klupa sam bio je miran povucen i tih poslje osnovne ga nisam vidja osim jednu nedjelju sjedila sam u King na terasi sa prijateljicom da ne vidim janjevce izmedju 19;30_20:00 je izlazio Palic te prisao mi za stol i na uho sapnuo ove rijeci " Tanja nemoj se druziti sa Janjevcima oni ti ne zele dobro uciniti ce ti zlo znas da sam ja Janjevac i da ti ne zelimose spasi se za tvoju prijateljicu vise nema pomoci ali za tebe ima ne zaboravi ove rijeci" i on ode mene prijateljica pita sta ti je rekao nisam mogla da joj kazem jer nije mi bilo jasno zasto je on to meni rekao tek sljedeći dan procitam u crnoj kronici u vecernjem listu sto je policija objavila da su nasli ubojicu djevojcice 12 godina kada sam citala i objavili su njegovo ime i prezime tada sam znala da je on u nedjelju znao te mi rekao a pitala sam se zasto je meni to rekao ako je pocinio to ostale su mi nerazjasnjene misli on je bio primjerenog ponasanja normalno je da mi je to bio sok ali tu sam vidjela i shvatila da on to nije dobrovoljno pocinio vec kao da ga je netko natjerao to jest drustvo grupica koja je bila sa njim zatim nedaleko oko stotinjak metara stanovali su braca Rodić. takodjer su bili primjereni i pristojni skromni redovito su isli u crkvu kod njih sam znala da ih tisti sto su ih bogati janjevci potcjenjivali jer su bili siromasni sto je normalno kod postene obitelji otac im je radio samo i imali su stan ali su bili posteni i poslje osnovne sam ih susretali jer je Pero Rodic u to vrijeme hodao sa mojom susjedom Jasnom a brat njegov Roki sa njenom sestrom Emirom kada bih izlazili kod zgrade oni su se sastajali tamo a mi smo mnogi od roditelja imali samo dozvolu biti kod zgrade da nas vide te su nam prljavo kazalište subotom ili nedjeljom dosli kod nas i svirali nam i pjevali dobro su nam ostali u sjecanju i tada osobito jajo kako smo zvali ga dobri su bili iako tada jos nisu bili u ovakvoj popularizaciji kada sam cula sa bracu Rodić da su mafijasi nisam vjerovala nikome kada je bilo sudjenje i prijenos na tvu gledala sam u lica tek tada sam vjerovala da su oni Vinko Rodic je poginuo u tim mafijskim razracunima Sebastijan je bio najmladji a poznati su prezimena Glasnovic ,Rodić,Ćibarić, te ostali problemi iz Konjscinske ulice porijeklom iz Janjeva nisam niti mogla utiti da bih mi pokusali uopce dijete oteti ali sreca da je otac prijateljice bio vec usao u ulicu te sprijecio da njih tri budu zive i zdrave danas i danas iako sam ja otisla svojim zivotom
  • Grupa manijaka i ubojica u sklopu Sebastijan Glasnovic Sebo te braca Cibarici koji su silovali zene,djecu sve sto su stigli novcem su htjeli platiti sud i svoju odvjetnicu Lizu nju su platili a sud nisu mogli isli su u crkvu svaki dan Boga moliti a kada izadju i prije siluju i ubiju ima i zivih ima Boga pogledajte kako se ubijaju umiru od kriminala te njihova djeca a oni se bore za odstete dali su ikome isplatili oni odstete nisu za silovanja za vjecnu dusevnu bol e Bog je preuzeo u svoje ruke te sada placaju i njihova djeca i oni svi zivotima hvala ti dragi Boze
  • Show all comments
This article was last modified 9 years ago