Samayıl Baba Tekkesi

Turkey / Samsun / Carsamba /
 cami, mescit  Kategori ekle

Çarşamba İlçesi Ahubaba (Eski adı Samayıl) Köyünde metfun bulunan Samayil Baba Türbesi bildiğimiz türbe standartlarının dışında, köylü halkın kullandığı isme (ki halk buraya TEKKE demektedir) uygun olarak Tekke olarak tanzim edilmiş. Üç oda bir salondan oluşan tekkenin bir odasında Semayil Babanın kabri bulunmakta, bir oda Namazgâh olarak kullanılmakta ve diğer oda ise mutfak görünümündedir.


Seyyid Semayil (İsmail) Baba (K.S.)
Bu türbede metfun bulunan Seyyid Semayil Baba büyük İslam din âlimi ve mücahitlerindendir. Gavs-ı Azam adıyla anılan ve Kadiriye tarikatının kurucusu Şeyh Seyyid Abdülkadiri Geylani (1078-1166) (k.s.) hazretlerinin torunudur. Babası Muhyi-üd-din'dir.

Soyundan gelen ilahi bir vecd ve aşk ile İslamiyet’i yaymaya, karanlık ülkeleri aydınlatmaya, insanları terbiye etmeye çalışmış, İslam ordularına manevi fütuhat öncülüğü yapan sayısız şeyhlerle birlikte Bizans sınırlarına kadar gelmiş ve oradan da Samsun'a geçerek bu gölgeye yerleşmiştir. Şu anda eski adı Ahubaba köyü denilen mevkide karar kılmıştır.

Semayil Baba, bulunduğu mevkide İslam’a hizmet ederken küffarla çetin bir mücadeleye girişmiş ve bu mücadelede şehit düşmüştür. Bu nedenle türbesinin bulunduğu yere şehitlik de denilir. Bu şehitliğin bulunduğu alan 25 dönüm civarında olup adına vakf edilmiştir. Semayil Baba'nın bir kardeşi Samsun'un eski mezarlığı olan eski mezarlıkta metfun bulunan Şeyh Seyyid Kudbüddin, diğer kardeşi Tekkeköy'de Zeynuddin Camii mezarlığında metfun Şeyh Seyyid Yusuf Zeynuddin'dir. Semayil Baba'nın doğum ve ölüm tarihi bilinmemekle birlikte 1200-1300 yılları arasında yaşadığı sanılmaktadır.
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   41°17'17"N   36°36'52"E
This article was last modified 7 yıl önce