вул. Федора Максименка, 11 (Київ)

Ukraine / Kyyivska / Kotsyubynske / Київ / вул. Федора Максименка, 11
 історичний шар  Додати категорію

Найвірогіднішим часом спорудження будинку слід вважати 1900 - 1901 роки, оскільки перша власниця дачної ділянки № 135 М. Козловська у 1901 році вже звела тут житлову споруду. Пізніше будинок зазнав перебудов, на що вказує спрощений торцевий фасад з боку 4-ї лінії, відмінний від фасаду вздовж вул. Червонофлотської.

Будівля одноповерхова, дерев'яна (стіни складено з бруса, ззовні обкладено цеглою), у плані прямокутна зі зрізаним наріжжям. Дах вальмовий, з тимчасовим рубероїдним покриттям. Внутрішнє планування коридорного типу, додаткові входи розташовано у бічних частинах дворового фасаду й торця. Первісний головний вхід на зрізаному наріжжі (тепер закладений) підкреслено цегляним ґанком.
Вирішений у формах історизму. Фасад з боку вул. Червонофлотської зберіг характер первісного оздоблення. Ґанок первісного головного входу має три півциркульні арки, на які спирається масивний антаблемент, наріжний бік якого увінчує трикутний фронтон. Ефектним тлом для нього слугує розміщене позаду високе завершення у вигляді встановленої на призматичному підбаннику шатрової маківки зі шпилем, що домінує в композиції будівлі.

Будинок має цінність як зразок невеликої первісної дерев'яної забудови Пущі-Водиці з яскравим архітектурним вирішенням. З 1990-х років використовується під житло.

У 2015 році будинок було знесено.
Міста поруч:
Координати:   50°31'56"N   30°21'30"E

Коментарі

  • Вже нажаль немає цього будинку... Знесли і будують на цьому місці котедж...
Ця сторінка востаннє змінена 7 років тому