Comuna Iteşti

Romania / Bacau / Hemeius /
 comună, desenează doar conturul
 Încarcă o fotografie

Itești este o comună în județul Bacău, Moldova, România, formată din satele Ciumași, Dumbrava, Făgețel și Itești (reședința).

Așezare

Comuna se află în partea de nord a județului, pe malul drept al Siretului și pe cel drept al Bistriței (în dreptul lacului de acumulare Lilieci), la altitudinea de 150 m. Este traversată de șoseaua națională DN2, care leagă Bacăul de Roman. Din acest drum, la Dumbrava se ramifică șoseaua județeană DJ207F, care duce spre est și sud la Săucești și Letea Veche (unde se termină în DN2F). Prin comună trece și calea ferată Bacău–Roman, pe care este deservită de stația Itești.
Demografie

Componența etnică a comunei Itești
Români (96.62%)
Necunoscută (2.75%)
Altă etnie (0.62%)

Componența confesională a comunei Itești
Ortodocși (95.86%)
Romano-catolici (1.31%)
Necunoscută (2.75%)
Altă religie (0.06%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Itești se ridică la 1.598 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.393 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,62%). Pentru 2,75% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,87%), cu o minoritate de romano-catolici (1,31%). Pentru 2,75% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Istorie

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Ciumași, făcea parte din plasa Bistrița de Sus a județului Bacău și era formată din satele Itești (reședință), Ilieș, Ciumași, Făgețelu și Borleanu, cu 1125 de locuitori. În comună funcționau o școală mixtă cu 39 de elevi (dintre care 15 fete) la Itești și 3 biserici, iar principalii proprietari de pământuri erau principesa Lucia Schoenburg de Waldenburg, moștenitorii lui S. Pisoschi și Al. Chiribău. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în plasa Bistrița a aceluiași județ, având aceeași alcătuire și o populație de 1800 de locuitori.

Comuna a fost transferată în 1950 raionului Bacău din regiunea Bacău, primind și numele de Itești, după satul de reședință. În 1968, a revenit la județul Bacău, reînființat, dar a fost imediat desființată, satele ei trecând la comuna Berești-Bistrița. Tot atunci, satul Borleanu fiind atunci desființat și contopit cu satul Ciumași. Comuna a fost reînființată în 2005, prin desprinderea satelor Itești, Ciumași, Dumbrava și Făgețel din comuna Berești-Bistrița.

Website (pagină facebook): ro-ro.facebook.com/primaria.itesti
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°39'18"N   26°51'30"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 8 ani