Sloboština (Miasto Zagrzeb)

Croatia / Grad Zagreb / Odra / Miasto Zagrzeb
 učitaj fotografiju

Povijest Sloboštine

POLOŽAJ I LOKACIJA

Naselje Sloboština nalazi se na južnoj obrubnici grada Zagreba, općina Novi Zagreb, podružnica Otok. Sa naseljem Dugave čini jednu cjelinu.

STANOVANJE

Ukupna površina stambenih zona iznosi 20,6 ha sa 2140 stanova ili oko 6000 stanovnika.

Prosječna visina stambenih zgrada je 6 katova i varira od 3 kata do maksimalne visine zgrada u centru 10 katova.

KONCEPT NASELJA

Mjesna zajednica "Sloboština" je društvena organizacija djelovanja ljudi i sredstava u svrhu održavanja vlastitog oblika naselja kroz cjelokupni standard naselja, standard stanovanja i uređenja naselja.

PROSTOR

Jedinstvo prostora očituje se u višefunkcionalnoj namjeni prostora za stanovanje, zajedničke funkcije, privredne djelatnosti, slobodne aktivnosti i za funkcije komuniciranja u naselju i u prostorno funkcionalnoj cjelini s naseljem Dugave u okviru prostora južne obrubnice grada Zagreba. Cjelina prostora očituje se u međusobnom korištenju prostora i sadržaja kao kontaktnim prostorima centra, gradskog parka i dr.

Prometna povezanost naselja s budućim centrom Novog Zagreba i centrom grada omogućuje jedinstvo prostora naselja sa cjelinom grada Zagreba.

SIMBOLIČKI KONCEPT

Ukupnost standarda naselja ostvaruje se na karakterističnom prostoru kao mjesto življenja, a mjesto kao specifičan način stanovanja. Ova specifičnost očituje se na prostorima društvenog kontakta u stambenim dvorištima kao vid vanjskog stambenog prostora i na pješačkoj ulici i trgovima kao vid slobodnih aktivnosti susreta građana.

Vizuelnim tretmanom prostora u horizontalnom i vertikalnom smislu ostvarena je simbolička prepoznatljivost naselja.

Objekti u naselju potčinjeni su zakonu horizontalnog gabarita objekta otklonjenog pod kutem od 45 stupnjeva od smjera sjever - jug.

LIK NASELJA

Centar naselja Sloboštine predstavlja Trg Slobode 78 x 78 m, koji je pješačkim ulicama povezan sa sjevernim ulazom naselja i Drvenim trgom na jugu. Drveni trg 32 x 24 m povezan je pješačkim ulicama s južnim ulazom u naselje i budućim sveučilišnim kompleksom Novog Zagreba

Kompozicionim rasterom naselja od 45 stupnjeva i pješačkim kretanjem u smjeru sjever - jug ostvaruje se simbol naselju u obliku slova "S".

Naselje Sloboština ima pješački karakter koji se očituje u formiranju pješačkih ulica i trgova, dok se dodirne točke pješaka i vozila javljaju na mjestima parkirališta i stanica javnog prometa.

Budućnost čovjeka nemilosrdno se približuje u obliku današnjice.

Uz Sloboštinu ukupno je 11 naselja s 81.302 stanovnika, ili 70% ukupnog broja stanovnika Novog Zagreba. Naziv Novi zagreb službeno je utemeljen 1.siječnja.1975. godine kao jedna od opcina grada Zagreba umjesto opcine Remetinec. Struktura naselja Sloboština i Dugave smještena je uz izvornu strukturu starosjedilackih naselja Hrelic i Otok. Ove zajednice razlicitih socio - ekonomskih struktura veže korištenje duhovnih, kulturnih i športskih objekata, te im je sudbina kraja zajednicki interes. Rastom grada nova naselja južnog Zagreba iz druge modernizacije grada, dospjela su na periferiju. Građena su u relativno kratkom vremenskom razdoblju 60-tih do 80-tih godina. Sloboština je građena od 1979 do 1984. Kriza rasta stvara i krizu identiteta. Sloboštine su naziv za zemljište koje nije u vlasništvu crkve. Nazive naseljima predložio je 70-tih arhitekt Ivan Zemljak. Naselja su dobila naziv SPAVAONICE, a njihovi autori oznaceni su kao funkcionalisti. U čvrstim granicama betonskog okvira i alejnog drvoreda život je dinamičan i u stalnim promjenama, onim društvenim, u obitelji i susjedstvu.

Prostor namjenjen izgradnji naselja Sloboština karakterizira identična slika pejzaža kao i u slučaju Dugava, tj. ovdje se radi o tipičnom ravničarsko-poljoprivrednom prigradskom pejzažu označenom pučki kao turopoljski kraj.

Ovaj kraj sadrži sljedeće vrste drveća:

- drvoredne poteze jablana - bagram - lipu - divlji kesten - razne vrste topola


KRONOLOGIJA RADOVA NA IZRADI URBANISTIČKOG PROJEKTA

7.12.1976.. Skupština općine Novi Zagreb donijela je Odluku o donošenju Provedbenog urbanističkog plana "Sloboština".

11.4.1978. izvršeno je usalašavanje zahtjeva korisnika naselja Otok sa izradom Urbanističkog projekta cjelovitog naselja.

6.7.1978. izvršeno je paralelno projektiranje cjelovitog naselja Sloboština

25.5.1978. izrađena je radna maketa naselja.

17.8.1978. izrađeni su idejni projekti dvosmjernog kabelskog komuniciranja u stambenom naselju Sloboština.

1.9.1978. izrađena je maketa naselja Sloboština

14.12.1978. izradom općeg troškovnika uređenja naselja završeni su radovi na Urbanističkom projektu.

DODANO: više informacija o kvartu možete pronaći na www.slobostina.hr
Nearby cities:
koordinate:   45°45'50"N   15°59'8"E

Komentari

  • Sadržaji pokupljeni na www.slobostina.hr
  • Pa mislim da je to bilo davno.
  •  25 km
  •  127 km
  •  159 km
  •  285 km
  •  298 km
  •  320 km
  •  326 km
  •  327 km
  •  400 km
  •  447 km
This article was last modified prije 6 godine/a