Ύφαλος Λευτέρης ή Μύρμηξ ή Λευκάρι

Greece / Magnisia / Skiathos /

Στον δίαυλο της Σκιάθου (μεταξύ αυτής και της Θεσσαλίας) υπάρχει ένας από τους πιο επικίνδυνους υφάλους, ο ύφαλος Λευτέρης ή Λευθέρης ή Μύρμηξ, με βάθη νερού 1-2 μέτρα. Το στενό της Σκιάθου παρόλο που έχει πλάτος περίπου 2,5 μίλια στην πραγματικότητα είναι πολύ στενότερο, καθώς προς την μεριά της Σκιάθου υπάρχουν πολλά ρηχά, τα λεγόμενα «Έλενα», και στη μέση ο Λευτέρης με μήκος (από Β προς Ν) περίπου 170-180 μ. και πλάτος περ. 80 μ. Το αποτέλεσμα είναι το στενό της Σκιάθου να είναι από τα πιο επικίνδυνα για την ναυσιπλοΐα…και πολλά καράβια είτε έπεσαν στον Λευτέρη είτε έκατσαν στα ρηχά της Έλενας.
Ένας μικρός βράχος με τεράστια ιστορία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στάθηκε η αιτία να βυθιστούν τρεις τουλάχιστον τριήρεις των Περσών κατά την κάθοδό τους στην Ελλάδα, οπότε με διαταγή του Ξέρξη το 480 π.Χ χτίστηκε πάνω του ένα αλεώριο (ψηλός πύργος) για να εξασφαλίζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Πρόκειται για την αρχαιότερη ανάλογη κατασκευή που έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα (2,5 αιώνες πριν το φάρο της Αλεξάνδρειας), τμήματα της οποίας βρέθηκαν και ανελκύθηκαν με τη βοήθεια δυτών το 1928. Οι καταδύσεις γύρω από τον ύφαλο προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Πέρα από τα δύο σύγχρονα ναυάγια υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία εντυπωσιακή διαδρομή. Κάθετοι τοίχοι που χάνονται στο μπλε, λιβάδια από αμέτρητες γοργονίες και έντονη υποβρύχια ζωή συνθέτουν ένα υποβλητικό υποβρύχιο σκηνικό ικανό να συγκινήσει και τον πλέον έμπειρο αυτοδύτη.
Για το αλεώριο του Ξέρξη στον ύφαλο Λευτέρης του διαύλου της Σκιάθου, διαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα στη σελίδα: Παραδοσιακοί Ελληνικοί Φάροι - www.faroi.com/
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   39°8'27"N   23°20'38"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν