Καστρί Αλυζίας

Greece / Aitolia kai Akarnania / Arkhontokhyrion /
 πύργος, κάστρο, αρχαιολογικός χώρος, οχύρωση

Η θέση της αρχαίας Αλυζίας δεν ήταν εκ φύσεως οχυρή και γι’ αυτό οι κάτοικοι είχαν κατασκευάσει προς Ν της πεδιάδας μια τριγωνικής κάτοψης οχύρωση, γνωστή σήμερα με το όνομα Καστρί, κατασκευασμένη με πολυγωνική τοιχοποιία. Βρίσκεται, στον επαρχιακό δρόμο από Κομποτή προς Αρχοντοχώρι, σε απόσταση 6, 5 περίπου χλμ. ΝΑ της αρχαίας Αλυζίας (Κανδήλας). Η οχύρωση αυτή, εξαιτίας της θέσης της, αποτελούσε καταφύγιο σε ώρα ανάγκης, αλλά και παρατηρητήριο, το οποίο ελέγχει ολόκληρη την πεδιάδα την Αλυζίας και τη θάλασσα γύρω, από τα περάσματα από Ν και Δ μεταξύ του νησιού του Καλάμου και της Ακαρνανικής ακτής. Στο δυτικό της τμήμα, είναι εντελώς ατείχιστη, αλλά προστατεύεται από τη φυσική οχύρωση (απότομη κατωφέρεια απότομη του βουνού). Χρονολογείται στον 5ο ή στο τέλος του 4ου-αρχές του 3ου αι. π.Χ. (πριν το 230 π.Χ.).
Στην πύλη της εισόδου αυτής, πάνω σε ένα μεγάλο βράχο, είναι σκαλισμένο τα δυο περίφημα μνημειακά ανάγλυφα, του ροπαλοφόρου Ηρακλή με την Αθηνά και του Ασκληπιού με την Υγεία (Στράβων 10. 2. 21).
Εντός της οχύρωσης υπάρχει μια μεγάλη τετράπλευρη δεξαμενή διαστάσεων 7 Χ 5 μ. περίπου, λαξευμένη στο φυσικό βράχο. Στον πυθμένα της είναι ορατό ισχυρό υδραυλικό ασβεστοκονίαμα.
monuments.hpclab.ceid.upatras.gr/places.php?place=161
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°40'21"N   21°0'42"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν