Кам'яна Могила

Ukraine / Zaporizka / Terpinnya /
 історичне місце, петрогліф, археологічна ділянка, neolithic age (en), культурна / національна спадщина, prehistoric (en), скансен, пам'ятка природи, bronze age (en)

Найдавнішим прообразом коли не всіх, то багатьох курганів можна вважати Кам’яну Могилу. Цей природний пагорб із брил пісковику за часів танення льодовика був порогом, згодом – острівцем, а нині горою стоїть у заплаві Молочної. Диво-пагорб вражає і нині, коли посеред одноманітної рівнини виникає річкова долина, а в ній – між височеньким берегом і закрутом річки – щось схоже на велетенську руду черепаху. Колись то була величезна брила пісковику. Пра-Молочна підмила її, вітри та дощі поточили, зробили схожою на соти, а морози й спека та ще землетруси покололи на безліч шматків. Серед них у печерах, навісах і гротах час від часу ховалися від негоди мисливці, згодом скотарі й хлібороби, і завжди – жерці. Їх поселення знаходилося поруч, на високому березі – Червоній Горі.
Світову славу Могилі забезпечили сотні зображень викарбувані й прокреслені на плитах. Тут можна побачити досить певні малюнки мамонтів та вершників, зображення православних хрестів і таємниче плетиво шаманських знаків.
Книжки про Кам'яну Могилу:
Даниленко Валентин - Кам'яна могила, 1986 (WinDjView, 5,6 Мб)
svit.in.ua/kny/km/danylenko.djvu
Михайлов Борис - Кам'яна Могила – світова пам'ятка стародавньої культури в Україні
svit.in.ua/kny/bookkm.htm
Міста поруч:
Координати:   46°57'0"N   35°28'11"E
Ця сторінка востаннє змінена 9 років тому