Cheile Zănoagei

Romania / Dambovita / Moroeni /
 parc natural, loc interesant, natural monument (en)

Situate in Masivul Bucegi, pe Valea Ialomitei, in raza localitatii Moroeni;
fac parte din Rezervatia naturala Zanoaga (150 ha);
se mai numesc si Rezervatia a III-a a Bucegilor;
se intind pe o distanta de aproape 1 km;
se caracterizeaza printr-un relief calcaros puternic erodat;
datorita dispunerii stancilor, ce permit luminii soarelui sa patrunda si sa ramana mai mult decat in alte chei, Cheile Zanoagei pot pastra un microclimat cald, specific zonei sud-mediteraneene, balcanice;
dezvolta specii de plante rare;
peisaj spectaculos, dat de numeroasele diferente de nivel, pe care le parcurge raul Ialomita, in cascade, de peretii abrupti, inalti de 200 m, printre care isi face drum apa, dar si de o vegetatie bogata;
Intrarea din nord in chei se face traversand raul Zanoaga (pod de lemn) in dreptul camping-ului Zanoaga, pe o poteca marcata cu cruce albastra, spre Cabana (dezafectata) si Lacul Scropoasa.

In continuarea potecii de la Scropoasa spre vest, se ajunge in cca. 20 minute la cascada 7 Izvoare (denumite si apa vie. Aceasta apa,
cu proprietati deosebite de calitate si puritate, este captata si imbuteliata, fiind vanduta ca apa plata sub brandul 7 Izvoare.
Cand spunem "apa vie", gandul ne zboara la povestile cu zane bune si feti-frumosi, care isi recapatau puterile istovite in lupta cu zmeii si balaurii ori isi veneau in fire, sorbind din apa vietii.
Conform zisei, cum ca fara foc nu iese fum sau teoriilor care gasesc in orice mit un sambure de adevar, putem face afirmatia ca apa vie exista si nu este scorneala de basm!

Ca multe locuri din Romania, incarcate de nefiresc si fabulos, in care fenomene inexplicabile insotesc cotidianul localnicilor deloc mirati sau impresionati, Valea Ialomitei vine cu o confirmare in plus.

Unde se afla cele 7 izvoare miraculoase

In Bucegi, catre rasarit, in Cheile Zanoaga, mai exact intre frumosul Lac Bolboci si Scropoasa, se gasesc sapte izvoare a caror apa uimeste stiinta si alimenteaza mitul.

Aflate sus in munti, la 1300 de metri, izvoarele isi aprovizioneaza suvoaiele dintr-un lac subteran, ce isi are sursele nesecate, parca in infinit, ci nu in strafundurile stancoase ale unei grote ascunse.

Cu un debit de aproximativ 400 de litri pe secunda, izvoarele tasnesc la suprafata dintotdeauna.

Negustorii de apa vie, vanzatori de iluzii?

Chiar daca unii profita baneste, speculand mitul, legenda si proprietatile reale ale apei, acest lucru nu reuseste nici sa stirbeasca insusirea izvoarelor ori miraculosul, nici sa altereze frumusetea si energia zonei.

Oricat am cultiva denigrarea si minimalizarea caracteristicilor curative, influentati de ideea exploatarii lor, trebuie mentionat ca cele 7 izvoare si calitatea lor de apa vie, au existat cu mult inaintea afaceristilor.

Sa bei din apa dacilor

Speculatia nu ar fi una exagerata daca tinem cont de circuitul apei in natura.

Si lucru cert este ca izvoarele curgeau neobosit si acum 2000 de ani, potolind setea de cunoastere a sacerdotilor si initiatilor, vindecand muribunzi ori racorindu-l pe Zamolxe si contribuindu-i la nemurire, asa cum spune povestea.

Poate pe cursul apei in sus, gaseau dacii poarta catre necuprins, in lacul fara de sfarsit... poate ca fluviul din adancuri hranea efluviile de intelepciune daca... cine stie?!

Explicatia stiintifica legata de puritatea izvoarelor vii

Exista bineinteles si o explicatie stiintifica rezultata in urma cercetarilor de laborator. Preocupari constante, in ceea ce priveste studiul apei fantastice au existat inca din 1927.

Cercetatorii romani si straini incearca sa aduca in planul palpabilului, digerabilului si acceptabilului, natura celor 7 izvoare vii, printr-o lamurire stiintifica. Drept pentru care au considerat ca apa trece printr-un camp magnetic, care ii ordoneaza structura moleculara, pana la ideal.

De asemenea, oamenii de stiinta vin sa intareasca constatarea cum ca ar fi cea mai pura si mai energizata apa din lume, prin ipoteza ca izvoarele ar traversa un zacamant de argint. Acesta impiedica dezvoltarea bacteriilor care sunt intr-adevar inexistente. Ceea ce este cel putin straniu, fiindca in raport cu limita minima acceptata a numarului de bacterii, care este 5 in orice apa din lume, izvoarele noastre au 0.

In prezent, zona este inchisa sub justificarea cel putin aparenta, ca ar fi destinata in intregime cercetarilor. Nu stim insa daca nu se vrea cumva doar monopolul, ca in vremurile trecute, cand doar marele demnitar avea exclusivitate pentru a-si asigura nemurirea.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°19'25"N   25°25'9"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 9 ani