porţiunea de drum roman conservată

Romania / Hunedoara / Geoagiu /
 drum, Imperiul Roman, loc interesant

drumul roman de la Geoagiu

Urmele drumului pavat care ducea la termele romane de la Germisara (Geoagiu-Bai )si care se mai pastreaza si astazi, vorbesc elocvent despre o viata sociala si chiar mondena foarte activa pe aceste locuri, in timpul ocupatiei romane.

Drumul roman în acest sector a fost unul secundar (drumurile secundare erau cele care faceau legatura între drumurile principale, între diferite asezari si arterele principale - vile rustice, asezari rurale, sau drumuri care au capatat o importanta economica în timp, care racordau la sistemul de comunicatii central, cariere de piatra, saline, exploatari de fier sau metale pretioase) dar în acelasi timp a fost si un drum principal (drumurile de importanta majora, principale, de rangul I, erau drumuri militare în primul rând, atât de interior cât si drumuri de limes, care uneau castrele între ele si asigurau miscarea rapida a trupelor dintr-un loc în altul, drumuri comerciale în general, cai de patrundere a produselor de import si de iesire a produselor destinate exportului), pentru ca a fost circulat intens în epoca romana de o serie de înalte oficialitati din provincie..

Drumul roman avea rol de legatura cu castrul de la Cigmau, fiind un drum pavat cu dale poligonale (via silica strata) iar in unele locuri arheologii au descoperit ca adancimea drumului are si 70 cm, lucru care justifica pastrarea intacta a aleilor pana acum. Drumul era prevazut cu rigole care colectau apele pluviale.

In epoca romana, drumurile amenajate erau generic numite "via stratae", deoarece erau construite din mai multe straturi. In prezent mai exista doar aceasta portiune in lungime de 165 m.

Drumul roman este de o inestimabila valoare istorica, iar azi acesta este parcurs de drumeti si turisti care iubesc calatoriile in aer curat pe un traseu incarcat de istorie.

Pana nu demult, aceasta portiune de drum a fost subiect de disputa intre arheologii Muzeului din Orastie si Administratia locala din Geoagiu, pe motiv ca au dat voie utilajelor de mare tonaj care merg la cariera de travertin din zona, sa circule pe acest drum, distrugandu-l cu buna stiinta desi el figura ca monument istoric de clasa A. Marmosim SA, care exploateaza aceasta cariera, pentru a-si spala obrazul, a inchis portiunea de drum cu 2 blocuri mari de travertin.

Monument istoric Cod LMI: HD-I-s-A-03186
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°55'38"N   23°11'7"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 11 ani