Cetatea Dacica Feţele Albe

Romania / Hunedoara / Orastioara de Sus /
 sit arheologic, fortificaţie, loc interesant, Patrimoniu Mondial UNESCO

Asezarea de la Fetele Albe este situata pe coasta de sud, însorita, a dealului Muncelului, despartita fiind, printr-o vale îngusta de înaltimea pe care se pastreaza ruinele de la Sarmizegetusa Regia.

Prezentare

Face parte din categoria asezarilor dacice compacte, fiind amplasata pe terase sustinute de ziduri din blocuri de calcar, construite în tehnica "murus Dacicus", specifica tuturor fortificatiilor dacice din muntii Orastiei.

Alaturi de constructiile civile trebuie remarcata existenta aici a unui sanctuar circular cu stâlpi de piatra, descoperit pe terasa a IV-a. El a fost distrus, ca si asezarea, în urma unui mistuitor incendiu ce a avut loc, foarte probabil, în timpul celui de-al doilea razboi daco-roman (105 - 106 p. Chr.).

Fortificarea este vizibila doar pe o singura parte, inspre vale, in timp ce marginea dinspre varful muntelui, are doar ziduri de sprijin ale solului. Exista posibilitatea ca cetatea gasita sa fie doar un avanpost al unei fortificatii mult mai intinsa ca suprafata, cuprinzand probabil si varful muntelui sau macar o zona usor de aparat. Terasarea pare foarte interesanta, spatiile fiind pe mai multe niveluri.
Exista si un sanctuar asemanator celor de la Sarmis si de la Racos. Sanctuarul (posibil circular) este prevazut cu un canal pentru colectare a apei pluviale, continuat cu un jgheab pana peste unul din ziduri.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°37'34"N   23°16'48"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 10 ani