Колишня фабрика спиртових виробів «Й. Корнік і син» (Львів) | недобудований/закинутий об'єкт, готичне мистецтво, Romanesque (architecture) (en), пам'ятка архітектури (історії)

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів / вул. Богдана Хмельницького, 124
 недобудований/закинутий об'єкт, готичне мистецтво, Romanesque (architecture) (en), пам'ятка архітектури (історії)

Постіндустріальна будівля, що розташована на території історичної частини Львова – Підзамча. Переживши довгу історію виробничих процесів, сьогодні фабрика чекає на інакше наповнення, яке надасть їй нового важливого значення як для Підзамча так і цілого міста.
З 2017 року – в стадії реконструкції.
culture.in.ua/jam-factory

З праці Ігора Мельника “Довкола Високого Замку шляхами і вулицями Жовківського передмістя та північних околиць міста Львова”:
"З другого боку вулиці височіє неоготична вежа, яка нагадує середньовічний замок (вул. Б. Хмельницького, 124). Цікаво, що з боку міста вежа має глуху обшарпану стіну, а усе її “лицарське” оздоблення повернуту в бік гостинця, перетворюючи цю будівлю у своєрідну візитівку Львова. А збудовано цей “замок” на початку ХХ ст. для… фабрики спиртових виробів та підсолоджених трунків “Й. Корнік і син”. За радянських часів у фабричних приміщеннях розташували винзавод тресту “Укрголоввино”, куди привозили цистернами для розливу у пляшки вино з Алжиру чи Молдови. У 1970-х підприємство перепрофілювали на цех переробки овочевої бази № 1. В останні роки підприємство занепало.”

Тепер “замок” у Львові та далеко за його межами відомий як “фабрика повидла”. В першу чергу завдяки мистецькому центру “Дзига”. Щорічно з 2009 року у закинутих корпусах овочевої бази проводяться різноманітні заходи “Тижня актуального мистецтва” – contemporary art фестивалю, що намагається “зібрати на одній території і в один час митців, які творять в просторі актуального мистецтва з різних країн і поколінь, із усіма прогнозованими та несподіваними наслідками”.

haidamac.org.ua/2012/02/ln-zrohatka/


www.youtube.com/watch?v=pCiSYo93R_0
Міста поруч:
Координати:   49°51'20"N   24°2'44"E
Ця сторінка востаннє змінена 6 років тому