Мегалитно светилище „Ел Шадай“

Bulgaria / Sofija grad / Sofia /
 светилище, скали

Мегалитното светилище над кв. „Бистрица“, се намира в полите на планината Витоша и е изградено около половина на II хил. пр. Хр. от тракийското племе серди. Светилището е посветено на Бога Слънце. Представлява характерни скали, върху които се наблюдават т. нар. „жертвени ямички-олтари“, върху които жреците са изливали кръвта на жертвеното животно, вино, вода или мляко съобразно определения култов обред. Името „Ел Шадай“ е дадено на светилището от последователите на Петър Дънов.
Скалите са в непосредствена близост до неработещата почивна станция и се извисяват над заслон и до един от Алековите водопади.

pochivka.bg/megalitno-svetilishte-el-shaday-e2806
opoznai.bg/view/megalitno-svetilishte-el-shadai
Nearby cities:
Координати:   42°36'43"N   23°18'53"E

Коментари

  • Това е едно от малко известните скални тракийски светилища в планината Витоша изградени около втората половина на второто хилядолетие преди Христа от тракийското племе серди. Посветен е на един от най-старите тракийски култове, този на изгряващото и залязващото слънце. Представлява характерни скали, върху които изкусни тракийски каменоделци са издълбали т. н. "жертвени ямички-олтари, върху които жреците са изливали кръвта на жертвеното животно, вино, вода или мляко с цел предсказания и спазване на определения култов обред. По силата на традицията в близост до светилището, което последователи на учителя Петър Дънов наричат "Ел Шадай" по време на втората българска държава е ездигната друга, но този път християнска култова светиня - Драгалевската света обител "Св. Богородица Витошка".
  • Няма такова нещо като кръв, мляко и вуду-муду ритуали. Траките са имали конкретен обред, които очевидно не ви е известен.
This article was last modified преди 1 година