Νησί του Πάσχα

Smaller Territories (Chile) / Osterinsel / Hangaroa /
 νησί, tourist attraction (en)

Το Νησί του Πάσχα (οι σημερινοί κάτοικοι του, το ονομάζουν Ράπα Νούι) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.800 χιλιομέτρων από τις ακτές της Χιλής. Είναι ένα από τα πιο απομωνομένα νησιά του Νότιου Ειρινικού και ανήκει στην Χιλή. Το όνομα, "Νησί του Πάσχα", δόθηκε από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Ρέγκεβεν που το ανακάλυψε την Κυριακή του Πάσχα του 1722.
Υπάρχουν αμφιλεγόμενες θεωρείες όσον αφορά την ιστορία του νησιού και την προέλευση των πρώτων κατοίκων του. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, το νησί κατοικήθηκε αρχικά, από Πολυνήσιους θαλασσοπόρους, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν αξιόλογο πολιτισμό, στα έφορα εδάφη του. Ωστόσο η αλόγιστη χρήση και υπερεκμετάλευση των πλούσιων φυσικών πόρων του, οδήγησε στην καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας του νησιού και τελικά στην παρακμή του πολιτισμού τους. Έτσι όταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι έφτασαν στο νησί τον 18ο αιώνα βρήκαν μόνο λίγους ιθαγενείς, ελάχιστα είδη ζώων και απέραντες κοιλάδες με ποώδη βλάστηση.
Τα τεράστια μονολιθικά αγαλμάτα (moai), απόδειξη της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας των κατοίκων του νησιού, αποτελούν σήμερα σήμα κατατεθέν του και έχουν ανακυρηχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μαζί με μεγάλο μέρος του νησιού (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι).
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   27°7'33"S   109°20'19"W

Σχόλια