Іллінська церква (Чернігів)

Ukraine / Chernihivska / Chernihiv / Чернігів
 церква (християнський храм), цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), споруда 12-го століття

Церква була побудована в XII столітті (хоча в літописах не згадується час будівництва храму) біля входу в Антонієві печери, разом з якими вона поклала початок Іллінському монастирю.

Спершу виконувала функції баптистерію і належала до рідкісного типу для придніпровської архітектури - була тридольною, однобанною, мініатюрних розмірів, складалася з прямокутних бабинця і нефу, напівкруглої аспіди. Із заходу до бабинця прилягав невеликий притвор.

Під час татарської навали у XIII столітті Іллінська церква була значною мірою зруйнована і лише в XVI столітті вона була відновлена ​​і добудована - церковні стіни були увінчані карнизом, над апсидою і бабинцем спорудили невеликі прибудови, а зі східної сторони прибудували ризницю.

Сучасний вигляд Іллінської церкви - результат перебудов XVII-XVIII століть. У 1649 році за кошти чернігівського полковника Степана Подобайла був розібраний притвор і замість нього зведено велике ограноване приміщення, розширено бабинець, після чого церква отримала трикупольне багатоярусне завершення над центральним куполом, розібраний купол над старим бабинцем і зведений новий над прибудовою. В результаті цих переробок пам'ятник набув рис українського бароко.

З 1967 року Іллінська церква входить до складу Національно-архітектурного заповідника «Стародавній Чернігів» в якості музею.

У 1969-1982 роках проведено реставрацію церкви за проектом архітектора М. М. Говденка.

На сьогоднішній день Іллінська церква - це єдиний вцілілий однонефний храм в Україні часів Київської Русі.
Міста поруч:
Координати:   51°28'40"N   31°17'3"E
Ця сторінка востаннє змінена 9 років тому