вул. Юліана Матвійчука, 6а (Полтава)

Ukraine / Poltavska / Poltava / Полтава / вул. Юліана Матвійчука, 6а
 багатоквартирний житловий будинок, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1912 року

Прибутковий будинок купця Якова Сатановського, побудований в 1912 році. Автор — архітектор Вітольд Львович Вессель. Відновлено в 1949 році. Пам'ятка архітектури місцевого значення.

Будівля триповерхова, асиметрична в плані з проїздом у двір на рівні першого поверху в лівому крилі. Первісне планування передбачала розташування трьох квартир на поверсі, з парадними і побутовими приміщеннями. При наявності парадних сходів зі входом від Березового скверу, будівля має ще двоє сходів з дворового фасаду, одні з яких були чорними сходами з найбільшої квартири. Розташування кімнат у квартирах анфіладне в парадній частині і роздільне, з дверима в коридори, в побутовій частині. Висота приміщень 3,8 метри.

Конструкція будівлі — фундаменти і стіни цегляні, перегородки цегляні і дерев'яні, перекриття по дерев'яних балках, дах дерев'яний із азбестоцементною фанерною покрівлею.

Зовнішній декор будівлі виконаний із застосуванням класичних елементів і деталей. Стіни оштукатурені. Перший поверх імітований штукатуркою під рустовку. Парадний вхід, що знаходиться по центру креповки (виступу) лівого крила, обрамлений порталом іонічного ордера. Складний карниз з модульйонами (кронштейни із завитками) вінчає стіни. Віконні отвори обрамлені лиштвами простого профілю, квартири другого і третього поверхів мають балкони з металевими і кованими огорожами.
Міста поруч:
Координати:   49°34'57"N   34°33'28"E
Ця сторінка востаннє змінена 6 років тому