Czuba-Durozier-kastély (Budapest)

Hungary / Pest / Halasztelek / Budapest
 Fotó feltöltése

A Czuba-Durozier és Társa konyakgyárat - teljes nevén Czuba Durozier és Társa cs. és kir. udvari szállítók cognac-gyára - 1884-ben alapította Czuba Durozier W. H. és Ulbrich Gyula budafoki bornagykereskedő. Az üzem a századfordulótól a Péter Pál utcában álló kastélyszerű épületben működött, melynek emelése az 1900 körüli évekre tehető.
Az épület három oldalával szabadon álló telken áll. A kastélyszerű épület keleti homlokzata egyemeletes, délkeleti sarkán háromemeletes toronnyal, északkeleti sarkán kétemeletes, oromzatos sarokrizalittal. A főhomlokzat változatos kialakítású neoreneszánsz vakolatdíszes keretelésű ablakokkal, szoborfülkékkel, címerdíszes frízekkel és oromzatokkal, valamint kovácsoltvas korlátú erkélyekkel díszes. Az épület tervezője és kivitelezője ismeretlen.

Az épület három oldalával szabadon álló telken áll. A kastélyszerű épület keleti homlokzata egyemeletes, délkeleti sarkán háromemeletes toronnyal, északkeleti sarkán kétemeletes, oromzatos sarokrizalittal. A főhomlokzat változatos kialakítású neoreneszánsz vakolatdíszes keretelésű ablakokkal, szoborfülkékkel, címerdíszes frízekkel és oromzatokkal, valamint kovácsoltvas korlátú erkélyekkel díszes. A főhomlokzat háromemeletes tornyának első emeletén lévő zárterkély ablaka fölötti, kőből készült frízben két, kandelábert tartó szfinx között koronás, liliomos címerpajzs látható. A főhomlokzat sarokrizalitjait összekötő szárny zárópárkánya fölött szakaszolt baluszteres korlát fut. Az épület Péter Pál utcai szárnya egyemeletes, a saroktorony utáni részen egyszerűbb kialakítású. A Péter Pál utcai homlokzat földszinti része simára van vakolva, emeleti részén vakolatdíszes keretelésű ablakok nyílnak. A homlokzat utolsó tengelye a főhomlokzat jobb tengelyében lévő oromzatos rizalittal megegyező oromzattal volt zárva, ezt azonban egy korábbi felújítás során lebontották. A Plébánia utca felőli részt profilozott párkánnyal zárt fal zárja, melyet hasonló kialakítású, ám szélesebb és magasabb, hornyolt kosáríves nyílással áttört kapu zárja. A kapufal két sarkán egy-egy kőoroszlán ül. Az épület Péter Pál utcai szárnyát és a Plébánia utcai felőli kerítésfalat a kert felől az épület udvarát négyzetesre záró egyszerűbb, egyemeletes épületszárny köti össze. A homlokzat egykor kváderezett kialakítású volt, ám fényképekről nem deríthető ki, hogy a kváderezés kőből vagy vakolatból volt-e kialakítva. A homlokzat egykor kváderezett részei ma simára vannak vakolva. A főszárny udvari oldalán fűrészelt falemezekből készült párkánydíszű oromzattal zárt épületrész emelkedik. Az épület udvari homlokzata elé, feltehetően a lakóházzá történő alakításkor, keskeny toldalékot emeletek.

Az épület műszaki állapota megfelelő, az épület jelenleg lakóházként működik.
Közeli városok:
Koordináták:   47°25'43"N   19°2'2"E
This article was last modified 12 évvel ezelőtt