Праисторически култов комплекс „Ковил“

Bulgaria / Kardzhali / Krumovgrad /
 светилище, интересно място, тракийско наследство

Огромен праисторически култов комплекс северно от село Ковил.
В самото начало на комплекса в непосредствена близост до най-северните къщи на селото е първия забележителен обект: жертвеникът Триножника – голяма плоска скала, поставена върху три камъка, с издълбани жертвени ями върху нея.
По пътеката, водеща към централната част на комплекса има множество водохранилища.
Основният комплекс (на самия хълм) представлява голям брой изкуствено обработвани пещери, някои върху импозантни скали на 4 етажа, шарапани. В южното подножие на върха има останки от крепостната стена.
Северно от централния комплекс, в непосредствена близост до шосето за с. Джанка, има две скални плата с множество изкуствени пещери и скални изсичания в краищата на платата, а самата равнина на платата е покрита с огромно количество изкуствено издълбани улеи.
Комплексът е проучван през 90-те години.
Липсват каквито и да е опити да бъде популяризиран, в това число указателни табели.
Има основания да бъде свързван със северните култови комплекси при с. Джанка, Красино и Морянци.
Според някои мнения комплексът може би е бил използван и като мина.
Достъпът до комплекса е от няколко места:
В самото начало на с. Ковил (идвайки от с. Джанка) вдясно от шосето започва пътека, която върви в обратна посока успоредно на пътя и след двадесетина метра се достига до жертвеника Триножника. Оттам пътеката минава покрай голям брой изградени в скалите кладенци, за да излезе на платото източно от централния хълм, на което има изградени няколко големи водоема. Оттам пътеката завива на запад и изкачва хълма.
На няколко места северно от Ковил в посока с. Джанка вляво от асфалтовия път има отклонения по черни пътища, по които може да се стигне както до централния комплекс, така и до двете основни северни плата.

www.bulgariatravel.tv/landmark/get/548
pochivka.bg/trakiyski-kultov-kompleks-kovil-e2043
Nearby cities:
Координати:   41°31'13"N   25°39'52"E
This article was last modified преди 1 година