Combinatul Siderurgic ArcelorMittal

Romania / Galati /
 fabrică / uzină, metallurgy (en), producţie, smelter (en), steelworks (en)

ArcelorMittal Galați (fost Sidex Galați) este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost cumpărat de LNM Holdings NV în noiembrie 2001, de la statul român. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari. Tranzacția a inclus angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari. Începând cu 2004, Sidex Galați este parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat International N. V. După fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, în anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.
La momentul privatizării, compania producea pierderi de 1 milion de dolari pe zi, datorită căpușării[1]. Dezcăpușarea a adus combinatul la profit în doi ani după privatizare, fără ca proprietarul să facă investiții semnificative. Tranzacțiile bazate pe barter au fost eliminate complet, imediat după privatizare. S-au creat relații de afaceri directe cu toți marii consumatori de oțel din România, iar la nivel internațional, compania a beneficiat de rețeaua grupului.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°25'38"N   27°58'50"E

Comentarii

  • Combinatul de la Hunedoara nu s-a inchis definitiv ci doar s-a restructurat, bineinteles, mai mult decat trebuia... a mai ramas cu o otelarie electrica cu sectie de turnare continua si un laminor de profile grele, deci mai exista.. si stati linistiti ca si la Galati s-a inceput ca la Hunedoara, a inchis cocseria, asa a inceput si la noi, pe urma au urmat furnalele si aglomeratoarele si pe urma alte sectii,.. noi aveam 11 laminoare, 4 otelarii, 9 furnale, sectii de aglomerare minereu, o fabrica de oxigen, o fabrica de var, 3 centrale electrice-termice, 5 sectii mecanice, 2 turnatorii plus multe alte sectii care deserveau activitatea de productie... la noi este traditie si istorie in obtinerea si prelucrarea otelului, la noi a fost cel mai mare centru siderurgic din Europa de S-E, pana sa construiasca cel de la Galati, dar oricum, din tara eram al doilea dupa ce s-a construit cel de la Galati insa existau planuri de modernizare si extindere inainte de 1990, mai trebuia construita o otelarie cu 10 cuptoare si modernizata uzina laminoare,... insa din pacate nu a fost sa fie,..
  • Construit in perioada iulie 1960- 1984, din initiativa lui Gheorghe-Gheorghiu-Dej. In 1990 aici lucrau cca 70.000 de salariati, fiind astfel cea mai mare unitate industriala din Romania. Combinatul dispune de doua statii de cale ferata uzinale (Malina si Catusa), de linie ferata de ecartament larg de 1524 mm, de un port la Dunare. Aprovizionarea cu minereu de fier se realizeaza din Rusia (pe calea ferata), si cu vapoarele din Australia, India, Brazilia. Initial, s-a propus realizarea combinatului la Mangalia sau Midia-Navodari, insa datorita faptului ca locul de nastere a lui Gheorghiu-Dej a fost la Bârlad (relativ aproape de Galati), s-a decis realizarea combinatului langa Galati.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 3 ani